#1 2012-09-13 07:54:07

Jirka Vrba
Správce
Místo: Brno, Střílky
Registrován: 2010-10-17
Příspěvky: 380
Web

Co ovlivňuje množtví methanolu, které vznikne při kvašení?

Určité množství methanolu při kvašení vznikne, na čem ale záleží kolik ho je a jak se tomu dá bránit?

Offline

#2 2012-09-15 19:41:35

Jirka Vrba
Správce
Místo: Brno, Střílky
Registrován: 2010-10-17
Příspěvky: 380
Web

Re: Co ovlivňuje množtví methanolu, které vznikne při kvašení?

zatím jsem našel toto:

"Metylalkohol vzniká enzymatickým rozkladem pektinových látek. Jestliže se při tomto rozkladu usmrtí činný enzym (pektáza), pak tvorba metylalkoholu nenastává."

co to prakticky znamená?

Offline

#3 2012-11-12 21:21:33

Zajda
Člen
Místo: Hradec Králové
Registrován: 2012-11-12
Příspěvky: 8
Web

Re: Co ovlivňuje množtví methanolu, které vznikne při kvašení?

u kvasu se to řeší pomocí enzimů http://www.schimansky.cz/enzymy-/enzym- … hapect-pte

Offline

#4 2012-11-12 22:16:57

Ondra
Člen
Registrován: 2012-09-02
Příspěvky: 67

Re: Co ovlivňuje množtví methanolu, které vznikne při kvašení?

trochu OT: ten enzym jsem zkoušel loni a pravdou je, že mošt se nádherně vyčeřil, ale mám trochu obavu, že způsobil i hlubší prokvašení, které je imho u cideru spíše na škodu (na rozdíl od kvasů)

Offline

#5 2012-11-16 00:12:55

uncompromised
Člen
Místo: Velké Bílovice
Registrován: 2012-11-15
Příspěvky: 79
Web

Re: Co ovlivňuje množtví methanolu, které vznikne při kvašení?

Jirka Vrba: prakticky to zname ná to, že se tím nemáš zabývat, protože z cideru neoslepneš smile


Ondra: enzym za prokvašení nemůže, spíš by to mělo být obráceně, že čiré mošty hůře kvasí, protože se kvasinky nemají "na čem držet"

Offline

Zápatí

Založeno na FluxBB 1.5.8 | CZ a SK