Co je to cider?

Cider je alkoholický nápoj, který se vyrábí kvašením jablečného moštu. U nás nemá žádnou tradici a tak se často zaměňuje s 'čůčem'. Takle se hanlivě říká špatnému jablečnému vínu. Rozdíl mezi ciderem a jablečným vínem je v množtví alkoholu. Cider má do osmi procent alkoholu, jablečné víno nad osm. To vypadá jako drobnost, ale množství alkoholu je dané množstvím cukru v moštu. Jablečný mošt má oproti hroznům málo cukru a proto se musí na víno dost doslazovat, což pak může být pěkný bolehlav. Cider není čůčo.

Cider je většinou perlivý, protože podobně jako šampaňské se nechá dokvasit v lahvi.

Další zajímavé informace o cideru si můžete přečíst v sekci odkazy a novinky nebo kde se dá ochutnat či jak chutná cider.

Jak se dělá cider?

Výroba cideru není extrémně náročná, na druhou stranu propracovat se k dokonalosti není jednoduché. Takže postup ve zkratce:

1. výroba moštu
Z jablek potřebujeme připravit mošt. Jablka nejprve očistíme, rozdrtíme a drť vylisujeme. (diskuze: čištění, drcení, lisování )

2. kvašení
Jablečný mošt necháme kvasit, může kvasit spontálně či pomocí šlechtěných kvasinek. Po čase se cider začne sám čistit. (diskuze: kvašení )

3. lahvování
Překvašený a vyčištěný mošt zalahvujeme a necháme dokvasit.

Kvalita výsledného nápoje záleží na celé řadě detailů, jako je výběr odrůd ze kterých se mošt vylisuje, na kvalitě jablek, na způsobu lisování, teplotě kvašení, ošetření atd. Budu rád, když se o své zkušenosti podělíte ve fóru.

O tomto fóru

Fórum domaci-cider.cz jsem založil, když jsem poprvé zkusil udělat cider. Hledal jsem návody po internetu a v knihách a nenašel jsem žádnou českou stránku, která by se tomuto tématu věnovala. Měl jsme více otázek než odpovědí a neznal jsem nikoho, kdo by mi je mohl odpovědět.

Zápatí

Založeno na FluxBB 1.5.8 | CZ a SK