Stránky 1
#1 2010-10-31 21:34:51
- Jirka Vrba
- Správce
- Místo: Brno, Střílky
- Registrován: 2010-10-17
- Příspěvky: 380
- Web
Používat šlechtěné kvasinky?
Je lepší nechat mošt kvasit samovolně nebo raději použít šlechtěné kvasinky?
Offline
#2 2010-12-07 18:46:47
- Pythonn
- Člen
- Registrován: 2010-10-30
- Příspěvky: 39
Re: Používat šlechtěné kvasinky?
Sám to teprve testuji. První várku jsem nedosladil cukru bylo 12% a použil jsem 2 dny zakvašené kvasinky Vínka ( v každé drogerii), uzavřel kvas.zátkou. Během 10 dnů to prokvasilo na 0,5% c. Stočil jsem to, přidal trochu jeřabin.šťávy a nechal to čistit. Na mě je to dost suchý,takže ke konzumaci doslazuji na 4-5%c. (zkoušel jsem cukr,med,jeřabinka).
Druhá várka je nechaná na přiroz.kvašení,trochu jsem na začátku dosladil asi tak na 17%. Rozjelo se to velmi zvolna a dnes po 5 týdnech jsem to raději stočil (nechci to nechat dlouho na kvas. aby tam nebyly moc cítit) je tam 7% cuk. a pořád to zvolna jede. Uvidím jak to půjde chtěl bych to se zbytkovým cukrem tak 3-4%. Jak to porovnám, dám vědět. Python
Offline
#3 2010-12-12 22:43:54
- Jirka Vrba
- Správce
- Místo: Brno, Střílky
- Registrován: 2010-10-17
- Příspěvky: 380
- Web
Re: Používat šlechtěné kvasinky?
Já jsem na tom podobně, letos to zkouším poprvé.
Dělal jsem dvě várky. Jednu jsem nechal na chalupě, ze začátku tam bylo tak 8C, nechal jsem to kvasit přirozeně. Ale zdálo se mi, že to moc nejde. Druhou várku mám doma a ta začala lépe, ale chuťově je horší. Nakonec to chytlo tu vůni 'laku na nechty'.
Takže příští bych zkusil raději při nízkých teplotách a se šlechtěnými kvasinkami, které to vydrží.
Offline
#4 2010-12-15 19:46:04
- Pythonn
- Člen
- Registrován: 2010-10-30
- Příspěvky: 39
Re: Používat šlechtěné kvasinky?
Taky se přikláním k pomalejšímu kvašení, ta moje druhá várka je mnohem aromatičtější. Ale jestli použít raději šlechtěné kvas. to se teprve ukáže časem. Když jsem je totiž použil,prokvasilo to celkem rychle 9-10dnů.. Možná na to rozjetí nechat v teple (15-18stC) ,tak týden a pak kolem už kolem 10stC.
Fakt je že na stránkách homebrewingu psali pro různé druhy kvasinek ( tedy i piv) různé doporučené teploty kvašení - fermentace. Ale samotný kvasinky jsou dost drahý, tak si chci nechat poslat z Irska od bráchy s kterýma už cider dělal.
Offline
#5 2010-12-28 21:03:24
- Pythonn
- Člen
- Registrován: 2010-10-30
- Příspěvky: 39
Re: Používat šlechtěné kvasinky?
tak jsem si nechal poslat z Irska kvasinky na výrobu cideru, jsou to obyčejný (nápis pouze cider yeast), koupený v obchodě s potřebami pro homebrewing(dom.vaření piva), takže ještě se pokusím někde sehnat 10-20L jab.moštu(bez konzervantů), nebo zkusím z koncentrátů...
Offline
#6 2010-12-28 22:22:16
- Jirka Vrba
- Správce
- Místo: Brno, Střílky
- Registrován: 2010-10-17
- Příspěvky: 380
- Web
Re: Používat šlechtěné kvasinky?
tak jsem zvědavý. Taky se chystám udělat další várku a chtěl jsem použít kvasnice na víno.
Offline
#7 2010-12-29 19:10:37
- Pythonn
- Člen
- Registrován: 2010-10-30
- Příspěvky: 39
Re: Používat šlechtěné kvasinky?
odkud máš zásobu moštu? zamražený..?
Offline
#8 2010-12-29 23:26:29
- Jirka Vrba
- Správce
- Místo: Brno, Střílky
- Registrován: 2010-10-17
- Příspěvky: 380
- Web
Re: Používat šlechtěné kvasinky?
budu muset koupit jablka, je tu sadař, měl tam i za 10kč/kg. Počítám že vezmu 20kg a 10l cideru bude. Jen ty mrazy jsou moc veliký, tak to zatím odkládám.
Offline
#9 2011-01-14 22:57:23
- Jirka Vrba
- Správce
- Místo: Brno, Střílky
- Registrován: 2010-10-17
- Příspěvky: 380
- Web
Re: Používat šlechtěné kvasinky?
Tak jsem koupil Kvasinky sektové BS11, uvidíme jak to dopadne.
Offline
#10 2011-05-19 08:00:38
- bernardus
- Člen
- Registrován: 2011-05-19
- Příspěvky: 19
Re: Používat šlechtěné kvasinky?
Zatím mám nejlepší zkušenosti s divokejma kvasinkama, které jsou na jabkách. Zkoušel jsem vinné kvasinky, respektive burčákem aktivovat jablečný mošt, ale došlo k bouřlivému kvašení, a mošt "šel" na destilaci (možná námět pro paliče, jak urychlit jablečné kvašení). Jsem zastánce pomalého přirozeného kvašení při nízkých teplotách, kdy vše trvá déle, ale zase mošt pořádně prokvasí.
Offline
#11 2011-05-21 13:27:13
- ondro
- Člen
- Registrován: 2011-05-01
- Příspěvky: 13
Re: Používat šlechtěné kvasinky?
Nejde snáď ani o to lepšie prekvasenie, v oboch prípadoch prekvasenie prebehne do konca, ale iba do takej miery aké kvasinky sa na tom podielajú resp.na koľko stupňov alkoholu sú odolné.
Dá sa ale vôbec potom v prípade šlachtených a hlavne hlbokoprekvasujúcich hovoriť o ´pravom/originálnom´ cideri, keď najprv z toho urobím jablčné víno a až následne cider.
Narážam na to že zmena arómy resp.senzorických vlastností je v prípade hlbokého prekvasenia - až do sucha, zrejme výrazná. To potom by sa dal cider vyrobiť spätne v podstate z hocijakéko slušného vína či už hroznového, jablčného, medoviny ... .
Zdá sa mi že klasický malovýrobci (nie komercia) používajú hlavne prirodzené kvasenie, ale môžem sa mýliť -:).
Offline
#12 2011-05-22 19:52:54
- Jirka Vrba
- Správce
- Místo: Brno, Střílky
- Registrován: 2010-10-17
- Příspěvky: 380
- Web
Re: Používat šlechtěné kvasinky?
já vidím rozdíl hlavně v tom, že šlechtěné kvasinky budou mít odhadnutelnější výsledek. Kvašení divokými kvasinkami je větší dobrodružství, výsledek může být skvělý i nepoužitelný. Jeden pokus se mi vydal cestou k acetonu nebo laku na nechty, ale určitě se na tom podílela i teplota 20C.
Offline
#13 2011-05-29 21:24:21
- ondro
- Člen
- Registrován: 2011-05-01
- Příspěvky: 13
Re: Používat šlechtěné kvasinky?
O výkende som stiahol most(z koncentrátu) prvý krát po troch týzdnoch prvotného kvasenia. Po stiahnutí sa znovu usadzujú kvasinky na dne a cistenie pokracuje, ale sa mi zdá že hodne pomaly. Pri takomto tempe to budem musieť asi v mesacných intervaloch opakovat aj dva krát, aby sa to ako tak vycistilo z kalov. Je to takto bežné?
Kvasinky boli pouzité pribalené originál. Neprejaví sa to negativne na chuti, že to bude cítit po kvasinkách?
Offline
#14 2011-05-29 22:09:10
- Jirka Vrba
- Správce
- Místo: Brno, Střílky
- Registrován: 2010-10-17
- Příspěvky: 380
- Web
Re: Používat šlechtěné kvasinky?
to už pak jde rychle, když to stojí v klidu a opatrně to stočíš. V chuti by to nemělo být cítit.
Co to je za koncentrát? Do se dá někde koupit?
Offline
#15 2011-05-30 20:20:18
- ondro
- Člen
- Registrován: 2011-05-01
- Příspěvky: 13
Re: Používat šlechtěné kvasinky?
Na druhy den to fakt vyzera ze sa to zrychluje, a teda ze bude stacit to stočit iba na dvakrat, resp. to potom naflaskovať. Koncentrát som vyskusal iba z núdze aby som natrénoval techniku, ale zase v prípade ´kvalitného´ koncentrátu odpadá kopec práce okolo, aj ked vysledná kvalita je iba kompromis :-).
Napr. tu:
http://www.vasepivo.cz/zbozi/koncentrat … -Z226.html
Ale v prípade ze bys to chcel vyskusat, dávkovanie vody odporucam zmenit, teda ponížiť.
Offline
#16 2011-10-08 20:02:21
- Mark.123
- Člen
- Registrován: 2011-10-07
- Příspěvky: 8
Re: Používat šlechtěné kvasinky?
letošní várku mám zakvašenou nadivoko, ale měl jsem v plánu použít pivovarské kvasinky pro svrchní kvašení, líbí se mi u nich, že si mohu vybrat z docela široké škály a dopředu už vím jejich vlastnosti narozdíl od divokých...
Offline
#17 2011-12-30 12:03:13
- Pythonn
- Člen
- Registrován: 2010-10-30
- Příspěvky: 39
Re: Používat šlechtěné kvasinky?
letošní várku mám zakvašenou nadivoko, ale měl jsem v plánu použít pivovarské kvasinky pro svrchní kvašení, líbí se mi u nich, že si mohu vybrat z docela široké škály a dopředu už vím jejich vlastnosti narozdíl od divokých...
A co myslíš konkrétně- jakože jaké vlastnosti preferuješ pro cider?
Offline
#18 2012-02-10 20:50:55
- Mark.123
- Člen
- Registrován: 2011-10-07
- Příspěvky: 8
Re: Používat šlechtěné kvasinky?
Hlavní vlastností jsem myslel to, že vím ideální teplotu pro kvašení kvasinek. Další vlastností je to, že kvasinky svrchního kvašení vytváří sladkou, plnou chut s ovocným nádechem, což u cideru já především vyhledávám... ... Navíc se mi sníží riziko, že by se cider chytl příchut po metabolitech nežádoucí mikroflóry....
Offline
#19 2012-02-15 18:09:26
- Toronto Tom
- Člen
- Registrován: 2012-01-12
- Příspěvky: 7
Re: Používat šlechtěné kvasinky?
Já osobně jsem jednoznačně pro přírodní kvasinky :-) jednak jsem tak zvyklej a je to přirozenější. Nic nepřidávat :-)
Offline
#20 2012-11-12 21:44:05
Re: Používat šlechtěné kvasinky?
ahoj, nemáte prosím někdo zkušenost s Dolskými kvasinkami? (mám je doma a letos nemám dost medu medu :-), takže bych je použil http://www.beedol.cz/wp-content/uploads … navody.pdf hnedle ty první)
Offline
#21 2016-01-20 11:30:57
- Delixxl
- Člen
- Místo: Bojkovice
- Registrován: 2016-01-20
- Příspěvky: 2
Re: Používat šlechtěné kvasinky?
Harris- origo.kvasinky na cider- a jiné... třeba to někomu pomůže http://www.alkoholesence.cz/alkoesence- … ocny-Cider
Offline
#22 2017-12-22 10:34:20
- Pythonn
- Člen
- Registrován: 2010-10-30
- Příspěvky: 39
Re: Používat šlechtěné kvasinky?
Zatím mám nejlepší zkušenosti s divokejma kvasinkama, které jsou na jabkách. Zkoušel jsem vinné kvasinky, respektive burčákem aktivovat jablečný mošt, ale došlo k bouřlivému kvašení, a mošt "šel" na destilaci (možná námět pro paliče, jak urychlit jablečné kvašení). Jsem zastánce pomalého přirozeného kvašení při nízkých teplotách, kdy vše trvá déle, ale zase mošt pořádně prokvasí.
jo, jo, souhlas - letos jdu až do extrémů, v šopě je tak o pár stupňů víc než venku, ale jede to..
Offline
#23 2018-11-15 09:47:23
- Pythonn
- Člen
- Registrován: 2010-10-30
- Příspěvky: 39
Re: Používat šlechtěné kvasinky?
letošní várku mám zakvašenou nadivoko, ale měl jsem v plánu použít pivovarské kvasinky pro svrchní kvašení, líbí se mi u nich, že si mohu vybrat z docela široké škály a dopředu už vím jejich vlastnosti narozdíl od divokých...
Jelikož byla dobrá úroda - zkusil jsem zakvasit 25L moštu kvasnicema Muttons pro svrchně kvašená piva. I když jsem zastáncem přírodního kvašení, zatím (zbyt.cukr 5%)je ta chuť fakt zajímavá - jiná, při srovnání s ostatními várkami. Kdo pije piva typu ALE, tak ji tam může ucítit. Skoro by se dalo říci styl "pivní cider - ovocné pivo". Myslím že se s tím dalo dost experimentovat.. (dám nové téma)
Offline
Stránky 1