#1 2012-09-02 20:53:44

Ondra
Člen
Registrován: 2012-09-02
Příspěvky: 67

Dva pokusy v r. 2011

První várku jsem dělal loni na podzim, ovoce jsou z dvou hodně starých stromů, jeden je odrůda Matčino, druhý pak zřejmě Smiřické vzácné, loni jsem sklízel 30. 10., hned po sklizení šly jablka na očistu do kýble s vodou a pak už do motorizovaného krouhače (původně asi na řepu -- jde to s ním pomalu, letos jsem sehnal snad lepší model, který jablka spíš rozdrtí/rozseká dvěma válečky s hroty), drť jsem hned lisoval a stáčel do demižonů. Po dvou dnech (co jsem je převezl domů) jsem obsah přelil do fermentační nádoby od domácího "vaření" piva, tj. 30 litrů, přidal disiřičitan (snad ve správném množství), nechal přes noc působit a druhý den naočkoval kvasnicemi "vínka" (ke koupi v drogerii), přidal kvasnou zátku a nechal při teplotě okolo 19 °C kvasit, po asi třech dnech se mi to moc nezdálo, tak jsem tam přidal výživu (podobné jako ta vínka) a  kvasný proces se rozběhl. SG moštu bylo 1.045. Pak asi po týdnu přišlo první stáčení do demižonu a další fermentace ve sklepě (asi 15 °C). Pak jsem to tuším ještě asi dvakrát přetáčel kvůli sedlině. Později, když jsem už dělal druhý pokus o cider, jsem přidal ještě enzymy na pročištění, protože to bylo pořád dost kalný. Lahvoval jsem do 0,5l PET lahví a ještě do každé lahve dal trochu dextrózy kvůli nasycení.

Výsledkem je cider, který docela i voní po jablkách, v chuti je poněkud drsnější, hodně suchý a poměrně kyselý, těžko se to popisuje... Nasycení CO2 je téměř nulové (asi jsem toho dal málo), barvou je krásně čirý, ale na dně lahve zůstává sedlina.

Část z této várky jsem nechal ležet dýl (asi do dubna), na jednu noc (kdy mrzlo) jsem ho dal i ven, abych zpomalil proces fermentace, a pak v domnění, že jsou všechny kvasinky mrtvé jsem cider trochu dosladil (opět dextrózou co mi zbyla z pokusů s pivními koncentráty), aby nebyl tak moc suchý... ještě že jsem to dával do PETek, protože s oteplením sklepa přišla další fermentace a lahve jsou jak kámen tvrdé, jak jsou natlakované a otvírat se to musí značně vychlazené a pro jistotu nad dřezem... je z toho takové šampaňské a je taky podstatně silnější, netroufal jsem si zatím vypít víc než dvě lahve smile

Nejsem si jist, že jsem udělal dobře tou výživou pro kvasnice a i teplota kvašení asi není ideální, možná proto ta drsnější chuť.

Druhý pokus byl asi o dva týdny poté, kdy jsem koupil pročišťovací enzym a jiné kvasnice -- hluboceprokvasující, což dnes, po získání více informací, považuji za chybu, ale těmi se zase člověk učí... Jinak byl postup stejný, demižon z této druhé várky je ještě ve sklepě, takže zatím nevím jak to chutná smile

Offline

#2 2012-09-02 21:45:33

Jirka Vrba
Správce
Místo: Brno, Střílky
Registrován: 2010-10-17
Příspěvky: 380
Web

Re: Dva pokusy v r. 2011

jak dlouho trvalo od lisování k lahvování?

Offline

Zápatí

Založeno na FluxBB 1.5.8 | CZ a SK