#1 2013-07-24 09:22:59

Gerhard
Člen
Registrován: 2013-07-24
Příspěvky: 8

Zastavení kvašení pomocí UV?

Ahoj, tento týden jsem se rozhodl udělat svou první testovací pěti litrovou várku cideru, jelikož po pročítání stránek a tohoto fóra mě to celkem nadchlo. Nicméně, když jsem tak pročítal různé příspěvky, napadlo mě zda by se nedalo zastavit kvašení pomocí UV sterilizace. V dnešní době již není problém sehnat dost silných UV diod kterými by se dal roztok celkem dobře prozářit. Tím by byla sterilizace bez jakékoliv chemie. Zda by to, ale fungovalo nevím?

Offline

#2 2013-07-25 00:30:08

uncompromised
Člen
Místo: Velké Bílovice
Registrován: 2012-11-15
Příspěvky: 79
Web

Re: Zastavení kvašení pomocí UV?

Gerhard: myšlenka je to vskutku zajímavá a taky by mě to zajímalo, ale s provedením to asi bude těžší. I když prý se UVC záření používá k desinfekci vody, ale voda asi nebude zakalená stejně jako kvasící mošt. Pokud by se to náhodou povedlo, jak udržíš mošt aby se ti nerozkvasil znovu? Stačí trochu cukru a zvýšená teplota a můžeš začít nanovo a "ozařovat" to furt asi nebude ono.

Offline

#3 2013-08-23 11:40:34

Gerhard
Člen
Registrován: 2013-07-24
Příspěvky: 8

Re: Zastavení kvašení pomocí UV?

Ještě mě napadlo takto ozařovat cider již v lahvích, kde hustota kalu již není tak velká. Popřípadě cider před stáčením filtrovat aby byl čirejší.

Offline

#4 2013-08-24 19:37:30

uncompromised
Člen
Místo: Velké Bílovice
Registrován: 2012-11-15
Příspěvky: 79
Web

Re: Zastavení kvašení pomocí UV?

Gerhard: UV záření sice sklem prochází, ale v omezení míře, takže nevím jak dlouho by jsi to musel ozařovat, aby jsi měl jistotu, že je to sterilní. Co vím, tak v nápojářském průmyslu jsem o UV sterilizaci nápojů neslyšel, ale možná je to tím, že ve velkém množství jsou rentabilnější jiné postupy.

Offline

reklama:

Zápatí

Založeno na FluxBB | CZ a SK