#1 2010-11-07 20:00:28

Jirka Vrba
Správce
Místo: Brno, Střílky
Registrován: 2010-10-17
Příspěvky: 380
Web

Síření cideru

Máte zkušenosti se sířením? Kdy sířít a jak?

Snažil jsem se najít nějaké informace o síření cideru, ale nic moc jsem nenašel. Tak alespoň článek o síření vína, část se určitě dá použít.

http://www.chudicek.cz/biovino-sireni

Offline

#2 2011-10-30 21:39:37

Milan Papcun
Člen
Místo: Morkovice
Registrován: 2011-10-30
Příspěvky: 1

Re: Síření cideru

Zdar, jsem z Morkovic, kámoš dělá cider pravidelně už nějakej ten rok a výsledek je fakt dobrej. Mám dojem, že síří i mošt. Teď je ale ve Francii na sběru jablek, tak jak se vrátí (25.11.2011), se ho potám, kdy a jak sířit.

Offline

#3 2011-11-01 07:53:30

Jirka Vrba
Správce
Místo: Brno, Střílky
Registrován: 2010-10-17
Příspěvky: 380
Web

Re: Síření cideru

ty první jsem nesířil, ale pak jsem začal používat disiřičitan draselný.

Offline

#4 2011-12-29 10:46:24

bernardus
Člen
Registrován: 2011-05-19
Příspěvky: 19

Re: Síření cideru

Sířím pouze nádoby před kvašením sirnými plátky, a nikdy se mi mošt nezkazil. Mám s tímto způsobem konzervace ty nejlepší zkušenosti. Při lahvování, lahve pouze pořádně vymyji a CO2 už zakonzervuje mošt sám. Lahve jsou uskladněné i více než jeden rok, a zatím žádné zkažené jsem nevylil.

Offline

#5 2011-12-30 17:18:25

Jirka Vrba
Správce
Místo: Brno, Střílky
Registrován: 2010-10-17
Příspěvky: 380
Web

Re: Síření cideru

takle uchováváš nekvašený mošt?

Offline

#6 2012-01-03 13:29:26

bernardus
Člen
Registrován: 2011-05-19
Příspěvky: 19

Re: Síření cideru

Nekvašený mošt se dá uchovat pouze sterilizací nebo zasypáním chemickým konzervantem, ale to je snad jasné. V předchozí odpovědi jsem popsal uchování kvašeného cideru na konci zrání po stočení do  šampusové lahve s plastovou zátkou a zdrátkováním, taky by stačila na uzavření pivní korunka. Velikost sirného plátku viz paní UHROVÁ - Jak se dělá cidre, calvados, pommeau

Offline

#7 2012-01-04 23:50:53

Pythonn
Člen
Registrován: 2010-10-30
Příspěvky: 39

Re: Síření cideru

Taky jsem sířil demižon jen před začátkem kvašení, po stáčení jen horká voda (lahve Bernard). A 2-3 měsíce ( v létě ve slepě) nebyl problém. Dýl nevim bo sme to vyzunkli.. ovšem parádádní bublinky!!

Offline

#8 2012-01-12 14:35:04

Toronto Tom
Člen
Registrován: 2012-01-12
Příspěvky: 7

Re: Síření cideru

Ahoj, má zkušenost je sířit demižon před začátkem kvašení. Dále je možnost přidat určité množství do moštu hned na začátku kvašení. Je to jistota, že se cider nezkazí. Je to dobré pokud vyrábíte cider ve velké množství či pokud si prostě chcete být jisti výsledkem. Není to ovšem nutné. Při lahvování je dobré mít lahve ošetřeny stejným způsobem jako na počátku kvašení demižony či sudy. Čtu, že cider vydržel 2-3 měsíce a nebyl problém. Má zkušenost je, že cider vydrží mnohem déle, pakliže je správně zalahvován, neměl by s tím být tedy problém. Ahhooooj

Offline

#9 2012-08-13 14:05:39

lived
Člen
Registrován: 2012-08-13
Příspěvky: 1

Re: Síření cideru

Jak velké mají být sirné pláty v závislosti na objemu demižonu? Přidáváte mošt ihned po vysíření? A za jak dlouho po vysíření přidáváte kvasinky?

Offline

#10 2012-08-13 21:45:58

Jirka Vrba
Správce
Místo: Brno, Střílky
Registrován: 2010-10-17
Příspěvky: 380
Web

Re: Síření cideru

podle toho co píše H. Uhrová: Jak se dělá cidre, tak na 50l použít 1/6 sirného plátku 3g. Tím by mělo být 10mg SO2 v litru.

já jsem používal spíš disiřičitan draselný, líp se s ním pracuje. Tím sklo vypláchnu před použitím a nechám okapat.

kvasinky nechám rozkvasit a přidám je až kvasí. Akorát by to pro ně neměl být tepelný šok. Tohle množství síry jim nevadí. Podle Uhrové by mohly kvasinky tolerovat až 300mg SO2.

Offline

#11 2012-10-01 11:48:29

Quixote
Člen
Registrován: 2012-08-21
Příspěvky: 10

Re: Síření cideru

Ja pouzivam Savo. Chuti krasne chlorovo tongue Nie, normalne balenie Savo na studne a bazeny - trosku nalejem na dno kvasnej nadoby (sklo, alebo plast), pockam par minut, lebo na dne je najviac necistot. Potom to podla navodu zalejem cistou vodou a pockam 20 minut (ja davam radsej viac) kym sa Savo nerozlozi. Potom jednoducho vylejem a 3krat vyplachnem cistou vodou. To iste s flaskami. Je to dokonale dezinfikovane a ciste, ale je to pracnejsie ako syrenie, takze vhodne skor na male objemy..

Offline

#12 2012-10-10 16:40:53

chlasty
Člen
Místo: Starý Kolín
Registrován: 2012-05-02
Příspěvky: 11

Re: Síření cideru

Jirka Vrba napsal:

podle toho co píše H. Uhrová: Jak se dělá cidre, tak na 50l použít 1/6 sirného plátku 3g. Tím by mělo být 10mg SO2 v litru.

já jsem používal spíš disiřičitan draselný, líp se s ním pracuje. Tím sklo vypláchnu před použitím a nechám okapat.


- kolik g používáte na ten výplach demižonu?

Offline

#13 2012-10-26 10:04:27

flops
Správce
Místo: Plzeň
Registrován: 2012-10-14
Příspěvky: 84
Web

Re: Síření cideru

Na 50l demižon stačí rozpustit v 2l teplé vody 5g pyrosiřičitanu draselného nebo pyrosulfidu (čemuž odpovídá cca 2,5g čistého SO2). Roztok vlít do demižonu, uzavřít, protřepat, vylít a demižon nechat vykapat a vyschnout.

Mošt můžeme do demižonu nalít ihned po vysíření. V případě, že jste použili sirné knoty, tak se v demižonu nachází sirná pára, která za pár hodin samovolně vyvětrá otvorem demižonu. Pokud nechcete čekat, můžete nalít mošt ihned, ale počítejte s tím, že kapalina bude páru vytěsňovat a ta bude vycházet z demižonu ven. Pokud umíte zadržet dech na několik minut, máte vyhráno wink Nicméně, raději bych si počkal.

Předem rozkvašené kvasinky přidáváme ve správném poměru do moštu až po 12 až 24 h od přidání SO2. Během této doby SO2 postupně eliminuje prací na pozastavení divokých kvasinek, dalších nechtěných bakterií a plísní v moštu obsažených. Kdybychom kvasinky přidali ihned po SO2, bude na ně působit a kvašení se s velkou pravděpodobností nikdy nespustí.

Upravil flops (2012-10-26 10:18:41)

Offline

#14 2012-11-15 23:39:03

uncompromised
Člen
Místo: Velké Bílovice
Registrován: 2012-11-15
Příspěvky: 79
Web

Re: Síření cideru

u cideru a jablečných moštů mě síření taky zajímá, ale spíš ve fázi drcení a lisování, aby nedocházelo k oxidaci, ale zase bych si někdy rád zkusil "bio" bez chemie. Nehnědne vám drť během nakvášení (naležení)? Komu síra nevadí, tak doporučuju drť nechat ve vysoké nádobě, aby kontaktní plocha se vzduchem byla co nejmenší a lehce posypat pyrosulfitem (disiřičitan draselný).
Myslím, by nebylo od věci použít při nakvášení nějaký enzym, pro lepší extrakci aromatických a chuťových látek a zlepšení lisování. Ale asi to bude chtít najít vyzkoušený pro jabka, nebo zkoušet vinařské preparáty.

Např.: http://vinarskepotreby.cz/e-shop/katego … -mash-10-g

edit: tak už jsem enzym pro ovoce tady našel wink viz: http://www.schimansky.cz/enzymy-/enzym- … hapect-pte

Upravil uncompromised (2012-11-16 00:20:31)

Offline

#15 2012-11-15 23:48:37

uncompromised
Člen
Místo: Velké Bílovice
Registrován: 2012-11-15
Příspěvky: 79
Web

Re: Síření cideru

Jinak sirné plátky bych poslal do propadliště dějin, ty se hodi maximálně na dezinfekci prostor a nádob, které nebudete dlouho používat. Spíš bych používal sypký pyrosulfit nebo tekutou síru. Nemusíte se trávit výpary a přesně dávkujete.
Co se týče mytí, tak bych doporučil louh (Hydroxid draselný) Rozpustit v teplé vodě a nechat cca půl hodiny působit. Potom stačí kvůli neutralizaci vypláchnout slabou kyselinou, třeba citronovou (nejlevnější). Savo bych nepoužíval, zase kvůli pachuti. Ideálně se hodi přípravky na bázi aktivního kyslíku (kyselina peroctová, apod.).

Upravil uncompromised (2012-11-15 23:56:18)

Offline

#16 2014-10-15 13:55:39

Astronaut
Člen
Registrován: 2014-10-15
Příspěvky: 7

Re: Síření cideru

delam cider poprve a to podle tohoto zjednoduseneho receptu - http://www.cider-web.cz/domaci-vyroba-cideru/

V receptu se uvadi, ze na zhruba 4,5 l stavy pouzijeme tabletu disircitanu. Ja tabletu nesehnal a misto ni mel disirictan v prasku. Pouzil jsem 10g na cca 5l. Nyni probiha kvaseni, ale stava je po tom disiricitanu dost citit. Bude to vubec pitelne? smile

Offline

#17 2014-10-16 13:23:15

kasal
Člen
Registrován: 2012-10-15
Příspěvky: 48

Re: Síření cideru

Ten návod se mi moc nelíbí. Rada přidat 2kg kyselejšího druhu je podivná. Je pravda, že dobrý cider vzniká smísením více odrůd. Ale u nás nemáte k disposici ciderové odrůdy jablek, navíc v domácích podmínkách asi necháte cider plně prokvasit, takže nebudete mít žádný zbytkový cukr.  Takový "extra dry" cider má vždy kyselinek až moc.  Proto je asi vhodnější volit odrůdy bez výrazné kyselé složky chuti, ať už jsou sladká více či méně, například panenská jablka, pokud máte.

Dále nesouhlasím s radou lisovat co nejdříve: já naopak vždy slyšel, že je lepší nechat jablka před lisováním týden dva uležet, mošt má pak vyšší cukernatost.

Offline

#18 2014-10-16 16:31:22

Astronaut
Člen
Registrován: 2014-10-15
Příspěvky: 7

Re: Síření cideru

diky za nazor... ja ten navod nenasledoval uplne doslova. jablka jsem opravdu ulezet nechal (2 tydny) a pouzil jsem 2 ruzne druhy, z nasi zahrady - kysela ale nejsou.

co to sireni? pomuzete mi s tim?

Offline

#19 2014-10-17 08:15:03

kasal
Člen
Registrován: 2012-10-15
Příspěvky: 48

Re: Síření cideru

Nepmůžu, to opravdu nevím.  Omlouvám se, že jsem to neřekl jasně.

Doufám, že se Vám ozve někdo jiný z tohoto fóra, kdo opravdu vyrábí cider.

Offline

#20 2014-10-17 15:54:02

charendler_bong
Člen
Registrován: 2014-09-28
Příspěvky: 11

Re: Síření cideru

Astronaute proboha podle ceho si davkoval 10 g na 4,5 l jablecneho mostu??...to nechapu ze ti to zacalo kvasit...pri vyrobe vina je prumer doporuceny na zasireni 5 g na 100 kg rmutu...tzn +- na 70l stavy...nebo jinak zasiruje se na 50 mg volne siry v litru...to je v deseti litrech 500 mg volne siry a kadifit dava polovinu hmotnosti tedy na deset litru mostu nebo vina 1g disiricitanu...a u cideru staci rozhodne spis mene...siril bych tak na 20mg...

Offline

#21 2014-10-26 10:24:07

Kamils
Člen
Registrován: 2014-10-26
Příspěvky: 7

Re: Síření cideru

Hlavu bych nevěšel smile, zasířené je to hodně. Část SO2 se navázala na kyselinu v moštu a zbytek je volný. Počkal bych na první stočení, které bych provedl tak, aby bylo co největší probubláváni na volném vzduchu (stočit do ploché misky).  Pokud by bylo moc zle, koupil bych karton 5l moštu (případně dolisoval) a naředil.

Upravil Kamils (2014-10-30 21:24:00)

Offline

#22 2014-10-30 19:30:51

Astronaut
Člen
Registrován: 2014-10-15
Příspěvky: 7

Re: Síření cideru

kde mam disiricitan priste koupit a jak jej odmerit pokud bude v prasku? mate na nej nejakou mikrovahu?

Offline

#23 2014-10-30 21:30:46

Kamils
Člen
Registrován: 2014-10-26
Příspěvky: 7

Re: Síření cideru

Používám něco takového:
http://aukro.cz/kapesni-digitalni-vaha- … 06166.html
Disiřičitan kupuji v drogerii, stačí mi 10g balení na celou sezonu, případně dokoupím (časem se rozkládá, tak jen tolik co spotřebuji).

Offline

#24 2015-04-09 00:36:50

alois
Člen
Registrován: 2015-04-09
Příspěvky: 1

Re: Síření cideru

Astronaute ja myslim že ten recept z toho webu je asi recept z Anglie (už autor jack Thompson si myslim že asi čech nebude...)

co sleduju videa na netu tak v Anglii nekteri davají do moštu jednu tzv. Campden tablet 24 hod. před přidáním kvasninek - což je asi ten disiřičitan...

ale jedna ta tableta na galon (což je asi 4,5 litru) mam dojem že váží cca 0,50 gramu...
myslim že prášková forma disiřičitanu je hodně silná, je to asi jiné kafe než ty Campden tablety ale asi by na tech našich 5 litru stačila 1/8 čajové lžičky - odměrky se daji za par korun koupit v Tescu, je ale třeba to zkoušet, nikdy clovek nevi co to udela...

Upravil alois (2015-04-09 00:38:36)

Offline

#25 2015-04-10 09:21:14

Astronaut
Člen
Registrován: 2014-10-15
Příspěvky: 7

Re: Síření cideru

dik, uz to zkousim s dalsi varkou jinak...
ta prvni kvasit prestala, jeste jsem pridal nekolik litru mostu a mel jsem tak nakonec cider spis nealkoholickej - vinomer ukazoval mezi 1-2% (ale dobrej i tak).
ted, do druhe varky uz jsem ani tabletu ani prasek nedal. misto toho jsem tim praskem dezinfikoval jen tu nadobu pred pouzitim, ale primo do mostu nic.

Offline

Zápatí

Založeno na FluxBB 1.5.8 | CZ a SK