#1 2022-06-06 21:24:35

Spagat
Člen
Registrován: 2022-06-04
Příspěvky: 1

Plíseň?

Ahoj milovníci cideru,
po inspekci várek z loňského roku, která od posledního přetočení v prosinci 2021 ležela při teplotě do 15°, se v některých nádobách objevily na povrchu světlá oka - předpokládám plíseň kvůli tomu, že tam přišel vzduch... Vůně zatím je normální - pěkná jablečná. Má smysl to zachránit? Nebo rovnou vylejt?

Díky za případné rady..
Špagát

Plíseň cideru 1

Plíseň na cideru 2

Je to plíseň cideru?

Upravil Spagat (2022-06-06 21:25:17)

Offline

#2 2022-09-27 21:40:03

flops
Správce
Místo: Plzeň
Registrován: 2012-10-14
Příspěvky: 79
Web

Re: Plíseň?

Udělal se ti tam křís hlavně z důsledku vzduchu, nádoba musí být zcela plná a líp utěsněná. Cider měl špatné PH a neměl dost volné síry. Křís je špatná kvasinka a je to vada cideru. Má vliv na chuť i aroma, není dobrá pro zdraví člověka.

Když se křís podchytí včas je možný zkusit cider zachránit přetočením, zasířením a zamezením přístupu vzduchu. Ale ty už ho tam máš celkem hodně.

Nejlepší sudy na kvašení moštu jsou potravinářské sudy OFF

A asi nejlepší nádoba na uchování vyčířeného cideru je za mě klasický 50l demižon... naplněný až po okraj, zalitý kapkou jabkovice, uzavřený buď korkem zakápnutý voskem, nebo šroubovým uzávěrem. Uschovaný při max. 12-15°C.

sud na kvaseni cideru s kvasnou zatkou

stary demizon 50l s uzaverem

https://www.domaci-cider.cz/viewtopic.php?id=289

Offline

Zápatí

Založeno na FluxBB 1.5.8 | CZ a SK