#1 2019-10-08 14:49:11

salab
Člen
Registrován: 2011-07-28
Příspěvky: 3

Ročník 2019

Po burčáku následoval zkvašený jablečný mošt neboli cider. Mošt zakoupen v místním sadu s moderním lisem. Celkem 8l. Pár litrů vypito, 5 litrů putovalo do demižonu. Ještě za studena přidány kvasinky Arsegan Medium Cider. Po dvou dnech nastalo bujaré kvašení. Každým dnem tekutina měnila svou barvu, pěna měnila tvar a hladinu. Cca tak 12. den již byla zakaleně poloprůhledná jantarová tekutina hotova. Trubičkou se cider přečerpal tak, aby kal zůstal na dně. Byl vynikající.

Se zbytkem mne ale napadlo něco ještě lepšího. Nalil jsem jej do láhve od šumivého vína - naštěstí to byl ten levnější typ s plastovým špuntem. Zazátkoval jsem, drátkem zajistil a cider putoval zpět do teplejší místnosti. Po týdnu při otevření se ozval hlasitý výbuch špuntu, následovalo efektní vypuštění plynného oxidu uhličitého a ve sklence cider nádherně bublinkoval. Tak to bylo ještě lepší.

Nyní kvasím dva demižony a už se těším na výsledek.

Offline

Zápatí

Založeno na FluxBB 1.5.8 | CZ a SK