#1 2015-06-08 21:06:31

Elwanelyn
Člen
Registrován: 2015-05-30
Příspěvky: 3

Lednice?

Zdravím nadšenci, v knize psali, že má cider kvasit o teplotách mezi 8 - 13°C. To nikde nemám. Ale v lednici mám deset. To by mohlo jít a nemělo by to mít negativní vliv ma cider, nebo se pletu?

Upravil Elwanelyn (2015-06-08 21:07:03)

Offline

#2 2015-08-05 07:11:27

Phreil
Člen
Registrován: 2015-08-05
Příspěvky: 1

Re: Lednice?

Nejsem zadny expert, ale v jednom prispevku doporucuji teploty jeste nizsi-

"Vylisovaný mošt se dá do chladu, to je velmi důležité. Pravý cider totiž kvasí na hranici kvasné teploty tj. 5st.C. To je prakticky to nejdůležitější co dodržovat. Jakmile je vylisovaný mošt vychlazený na teplotu mezi 5 - 7 st.C můžeme ho naočkovat kvasinkami."

text byl pouzit z http://www.alkoholesence.cz/alkoesence- … /88#bott88

Offline

#3 2015-08-05 16:07:41

flops
Správce
Místo: Plzeň
Registrován: 2012-10-14
Příspěvky: 84
Web

Re: Lednice?

Elwanelyn, záleží hlavně na tom, zda budeš používat kulturní nebo přirozené kvasinky. Pokud kulturní, tak je dobré znát jejich teplotní a alkoholovou toleranci, každopádne v lednici při 10°C to není úplně ideální, záleží na použitých kvasnicích při jakém teplotním rozmezí pracují – informace uvádí výrobce ve specifikaci. Taky záleží na tobě jak na cider spěcháš..
Měřit teplotu v lednici by se mělo teploměrem vložených do sklenice s vodou. Teplota v lednici není stálá, kolísá podle sepnutí/vypnutí termostatu o cca 2-3°C a v závislosti na typu lednice může být dole chladněji než nahoře např. pokud je kombinovaná s mrazákem dole.

Offline

Zápatí

Založeno na FluxBB 1.5.8 | CZ a SK