#1 2022-11-26 17:36:49

pavelix
Člen
Registrován: 2022-10-16
Příspěvky: 15

Výroba polosladkého cideru od A do Z

Po loňském experimentování, kdy se mi povedlo vyrobit cider suchý, jemně perlivý, příjemné vůně, bohužel lehce kyselý(pro mě ne příliš pitelný). Letos se pokouším po získání nových informací o polosladký cider.
Nazval bych ho podle jedné dominanty v naší obci Klášterní cider. Letos se mi podařilo sehnat více jablečných odrůd. Matčino, Monetu, další dvě jsou podzimní odrůdy a jedna zimní, hodně sladká. Na obrázcích jsou nafocené, možná že je někdo pozná.
Jablka jsem po umytí půlil, letos byly dost červivá a byl čas. Drtič jsem okopíroval od nejmenovaného výrobce z netu, originál je pouze nádoba na drť. Mých 100kg jablek zvládl do půl hodiny, horší to bylo s lisem, ten je 6 litrový, ukrutně malý (musím na příští rok vyrobit něco většího).
Takže mošt je hotový, zkusil jsem změřit PH, dle obrázku na stupnici 3, mělo by to být OK. Cukernatost moštu, naměřeno SG1052, podle toho by měl mít cider 7 procent alkoholu. Nevím, jestli tato hodnota bude platit jen pokud bych ho nechal prokvasit do sucha, což nechci. Jestli zastavím kvašení na SG1016, tak bych podle mé teorie měla být výsledná hodnota cca 4-5 procent alkoholu (kdo má zkušenost může poradit).
Do plastové nádoby jsem si připravil zákvas z kvasinek FermiHill Speciál, chtěl jsem použít jiné, ale nechal jsem nákup na poslední chvíli a eshopy měly bohužel vyprodáno. Po přimíchání kvasinek jsem je nechal rozběhnout při pokojové teplotě 21 stupňů a pak
demižon umístil do sklepa kde je stabilních 15stupňů.
Dnes, po 14 dnech má mošt hodnotu SG1019, brzo budu stáčet, jak radí správce fóra, při SG1016 zchladit, stočit z kalu, to samé druhý den, naposledy to vezmu přes diskový fitr, nalahvuji a po cca 14 dnech šetrně pasterizuji. Snažím se vyhnout chemii, takže nečiřím, nepoužívám disiřičitany, pouze na sterilizaci nádobí, nářadí použiju ředěnou kyselinu sírovou a vše opláchnu čistou vodou. Funguje mi to dobře, loňský cider nechytil žádnou plíseň ani nezoctovatěl. Při dnešním měření jsem odebral vzorek, zatím je vše na dobré cestě, krásně voní, nějaký cukr to podle chuti má, možná cítím i alkohol, nejsem znalec tak to budou muset ohodnotit kamarádi. Chtěl bych zaexperimentovat se sodastrimem, část moštu před zalahvováním nechat probublat a pak pasterizovat, otázkou je jestli pasterizovat hned po stočení a probublání nebo až po cca 14dnech. Pohodlnější by bylo pasterizovat celou várku po 14 dnech, používám láhve 0,3l, vydrží větší tlak než 0,5l od piva.
15 den jsem vyndal demižon ze sklepa na venkovní parapet a večer poprvé stočil, druhý den jsem nechal stočený demižon v garáži, teplota cca 8stupňů a večer opět stočil, při třetím stáčení jsem přidal diskový filtr aby byl cider čistější. Z celkových cca 35litrů jsem získal 28litrů čistého cideru.
Pro stáčení do lahví se mi nejvíce osvědčila plastová nádoba s kohoutkem, kdysi jsem koupil stáčecí pistoli s hadičkami, ale pokud nechcete mít zapatlanou kuchyň a olepené láhve po stočení tak doporučuji nádobu s kohoutkem, pustí se to krásně po skle a výška hladiny v láhvi se dá lépe odhadnout. Jinak lahvoval jsem při SG 1015. Pár lahví jsem zkoušel nabublat CO2 přes sodastrim, toto řešení se ukázalo jako ne příliš vhodné. Bude to chtít sytit delší dobu aby to v láhvi bylo poznat.
Celkem se mi podařilo nalahvovat čtyři basy cideru ve třetinkových lahvích, počkám až se v lahvích vytvoří přetlak a pak se vše pasterizuje. V každé fázi se snažím cider ochutnat, nejlepší chuť to mělo při prvním stáčení SG 1019, příští rok bych tedy zkusil začít stáčet na vyšší hodnotě např. SG 1024 abych se dostal na konečných SG 1019 v lahvi po pasterizaci. Jinak letošní Klášterní cider je vcelku povedené pití ve srovnání s loňským rokem, což potvrdili i mí kamarádi. Teď zbývá ještě vymyslet nějakou etiketu na láhev.

Klášterní 1
Klášterní 2
Klášterní 3
Klášterní 4
Klášterní 5
Klášterní 6
Klášterní 7
Klášterní 8
Klášterní 9
Klášterní 10
Klášterní 11
Klášterní 12
Klášterní 13
Klášterní 14

Upravil pavelix (2022-12-11 12:18:20)

Offline

Zápatí

Založeno na FluxBB 1.5.8 | CZ a SK