Dobrý den,
ano, pokud budete mít po primárním kvašení (např. sektovými kvasinkami), přetáčení a číření zcela suchý a opticky čirý cider (minimum kvasnic a živin), tak do lahve při stáčení přidejte tzv. tirážní likér (směs cukru, aktivovaných kvasinek a můžete přidat např. i kapku brandy). Po sekundárním kvašení a zrání v lahvi (6-12 měs.) získáte šumivý cidre. Na dně lahve budete mít sedlinku- zbytkový kal po druhotném kvašení, tu můžete postupným setřásáním a otáčením lahve postupně dostat do hrdla lahve a poté zchladit a odstřelit (degorsáž) a lahev doplnit čirým ciderem (dozáž). Tím získáte cidre docela podobný vinnému sektu.Je potřeba používat sektové lahve kvůli vniklému přetlaku v lahvi, na přesnější určení množství cukru a kvasinek pro tiráž existují vzorce.
]]>