Ale má to jednu chybu, je moc kyselý. Není to chyba při kvašení, dělal jsem i mošt a ta kyselost tam byla taky. Dělal jsem dvě várky, ta druhá ležela dlouho na kvasnicích a byla méně kyselá.
Můj závěr je jasný, české pannenské musím míchat s jinou odrůdou.
]]>Jablka jsou napůl moje České pannenské a napůl koupené Rubíny od místního sadaře. Drceno drtičkou Shark, lisováno ručně 20l lisem. Mošt byl docela sladký 14,5NM, pro kvašení jsem použil chladomilné kvasinky BS10. Kvasilo při nízké teplotě kolem 8C ve skle a ve tmě. Cider jsem jednou stočil od kalu. Po vyčištění jsem lahvoval (konec prosince) do pivních lahví a do každé jsem přidával půl čajové lžíčky cukru.
Během měsíce byl příjemně perlivý a udržel si vůni původního moštu. Cider jsem skladoval ve sklepě, který není úplně ideální (v zimě -1C v létě 18C). Po roce je stále dobrý, vůně postupně mizí, perlivost je už moc velká. Další rok nebudu do láhve doslazovat.
]]>Moje staré jabloně na přelomu srpna a září začínají shazovat první jablka. Jsou malé, kyselé, trpké, červivé a je jich hodně. Bral jsem obě odrůdy tak jak průběžně padaly, zásadně nepoužívám jablka postižená plísní a hnilobou. Červivé i mrňousky jsem do téhle várky dal.
Jablka jsem umyl hadicí, drtil drtičkou shark a hned lisoval, cukernatost necelých 10NM. Nádoby jsem ošetřil disiřičitanem draselným, kvasinky jsem použil BS10. Cider kvasil ve sklepě, tou dobou tam bylo ještě teplo, 17C. Nedoslazoval jsem ho. První týden kvašení v plastovém barelu, přikryto víkem, ale nedotaženo. Po týdnu stočeno do demižónu.
V polovině října byl prokvašený, chuť podle předpokladu trpká a kyselá. Pít se to dá, ale je to jen pro otrlé. Kdo se napije, tak zařechtá jako kůň. Pokud chcete dosáhnout ušlechtilou chuť, tak tudy cesta nevede. České pannenské dozrávají až v polovině října a mošt ze zralých má i 14NM. Těch 10NM bylo dostačné varování, že to nemá cenu.
]]>