Stránky 1
#1 2011-02-20 17:19:52
- Jirka Vrba
- Správce
- Místo: Brno, Střílky
- Web
Skladování moštu
na to jak uchovat mošt aby vydržel celou zimu, nezačal kvasit, nemusela se přidávat chemie a přitom neztratil ani chuť ani zdraví prospěšné látky je řada názorů.
Zajímavá diskuze se vede na:
#2 2011-02-20 17:21:16
- Jirka Vrba
- Správce
- Web
Re: Skladování moštu
zkoušeli jsme mošt pasterizovat, ale ztratil trochu chuť. Ta chuť je trochu podobná zavařovaným jablkům. Ale vydržel.
#3 2012-10-23 20:47:18
- Jirka Vrba
- Správce
- Web
sepsal jsem postup, který mi funguje:
#4 2012-10-25 11:25:30
- kasal
- Člen
Diky za navod.
Take zvazujeme moznost nakupu zavarovaciho hrnce.
Muzes nam poradit, jak si vybrat? Smalt nebo nerez?
Na co si dat pozor pri koupi pouziteho?
#5 2012-10-26 21:33:46
- Jirka Vrba
- Správce
- Web
podobně jsem se ptal v obchodě a nic rozumného jsem se nedozvěděl, takže vyhrála cena.
Měli hrnec i s časovačem pod dva tisíce, časovač se hodí, protože se to vypne samo. Nerez by se mi taky líbil, ale ten už byl drahý.
V jedné recenzi jsem četl, že si paní stěžovala na vypouštěcí ventil, že se musí držet. Ten co jsem koupil, má dvě polohy, takže se držet nemusí.
#6 2012-10-28 18:38:57
- Ondra
- Člen
i já jsem letos experimentoval s pasterizací, zkoušel jsem pasterovat při několika teplotách (od 65 až do 80 °C) rozdílnou dobu (5-20 min), tak uvidím, co vydrží a jestli mezi tím bude nějaký chuťový rozdíl, pokud bude, nenechám si to pro sebe. Dělal jsem to tak, že jsem "zavařoval" už naplněné pivní lahve, do jedný z nich jsem dal teploměr a pokoušel se držet teplotu na stejné úrovni (což není tak jednoduché, hrnec plný vody má docela setrvačnost...)
#7 2012-10-28 20:23:45
- nevedko
- Člen
Ahojte, ja "pasterizujem" mušt už asi 10 rokov jednoducho takto: Nalejem čerstvý mušt do 50l sudu z antikory, zatvorím a v sude vznikne tlak.Po poklese tlaku čo je asi za mesiac môžem čapovať a piť. To je všetko.Žiadne zohrievanie,nič.Tento rok asi cukornatosťou som sa dostal s tlakom cez 10 barrov,to už aj cez prepúšťací ventil trochu unikalo.Má to len jeden problém,sudy sú veľmi drahé,jeden cca 275 e. Na e bay sa dajú zohnať aj lacnejšie.Názov je mostfass. Pridal by som aj fotky, no neviem ako to tu vložiť.
#8 2012-12-03 18:59:16
- uncompromised
- Člen
- Místo: Velké Bílovice
- Web
nevedko: toto je velice chytrý poznatek, sám jsem o něm nevěděl, ale jak pátrám po výrobě cideru, dostal jsem se i k tomuto. A našel jsem i levnější řešení. Dají se použít klasické KEG sudy, ty se seženete za zálohovou cenu cca 1200,-Kč za 50l sud, dají sehnat i 30l a viděl jsem i 10l KEG :) K tomu dokoupíte naražečku (700,-), nebo rovnou párty pípu za nějakých 1500,-Kč. Na přívod plynu se připojí budík pro kontrolu tlaku nebo bombičku s CO2, na 50l je prý potřeba 2Kg lahev CO2 za nějakých 1800,-Kč. Nebo rovnou speciální "bazmek" za bratru lidových 9tis komplet i s CO2 Kč :-P Potom si mošt můžete točit v množství v kterém uznáte za vhodné a zbytek zůstane sterilní (pokud zachováte tlak v KEGu). Jedinou nevýhodu vidím v tom, že mošt může být po nějakém čase naperlený, ale aspoň tím získá na svěžesti :)
ještě abych nezapoměl, KEG sudy pivovarů nebo sovkáren, které mají speciální plničky nebo myčky KEGů, musíte "násilím" otevřít a upravit, aby jste si ho mohli sami vypláchnout a naplnit. Návod dodám na požádání :)
Odkazy:
popis a zařízení pro tlakování KEGů:
CZ: http://www.hanita.eu/mostarna.php#konzervace
DE: výrobce - http://www.speidels-hausmosterei.de/Druckfass:_:23.html
Všechny tyto informace mám z doslechu a z internetu, takže bez záruky :D
#9 2014-01-25 21:14:16
- brazdic
- Člen
- Místo: šumava
Skladujeme takto:
1.od hospodského si půjčíme sud a dáme mu 1000Kč zálohy
2.demontujeme jehlu, sud a jehlu důkladně umyjeme (horká voda, savo)
3.sud naplníme čerstvě vylisovaným moštem
4.namontujeme jehlu
5.sud dáme do sklepa na pár týdnů
6.narazíme, naplníme několik petek a odrazíme, pípu vymyjeme
7.petky vypijeme dřív než se rozkvasí
8.opakujeme bod 6 a 7 až do vyprázdnění sudu
9.sud vrátíme hospodskému a dostaneme zálohu zpět
Jednoduché řešení bez pasterizace a chemie. Chemie je cítit a po pasterizaci už mošt nemá říz. Z kegu chutná mošt taky trochu jinak než čerstvej, je hodně naperlenej a maličko nakvašenej.
#10 2014-01-25 22:15:36
- brazdic
- Člen
- Místo: šumava
Skladujeme takto:
1.od hospodského si půjčíme sud a dáme mu 1000Kč zálohy
2.demontujeme jehlu, sud a jehlu důkladně umyjeme (horká voda, savo)
3.sud naplníme čerstvě vylisovaným moštem
4.namontujeme jehlu
5.sud dáme do sklepa na pár týdnů
6.narazíme, naplníme několik petek a odrazíme, pípu vymyjeme
7.petky vypijeme dřív než se rozkvasí
8.opakujeme bod 6 a 7 až do vyprázdnění sudu
9.sud vrátíme hospodskému a dostaneme zálohu zpětJednoduché řešení bez pasterizace a chemie. Chemie je cítit a po pasterizaci už mošt nemá říz. Z kegu chutná mošt taky trochu jinak než čerstvej, je hodně naperlenej a maličko nakvašenej.
Po dopsání příspěvku mě napadlo změřit vínoměrem obsah alkoholu v takto skladovaném moštu a ejhle ukázal přes 2%.
Takže pokud je někdo 40ti kilovej eskymák a trpí chorobou jater neměl by před řízením motorového vozidla mošt požívat.
Howgh
Stránky 1