#1 2012-09-02 09:43:45

Ondra
Člen
Registrován: 2012-09-02
Příspěvky: 67

Keeving

Zkoušel jste někdo tuto metodu? Potřebné enzymy jsem našel v nějakém shopu ve Francii a nebo to dovézt z US, u nás jsem na ně nenarazil -- máte někdo tip?

Offline

#2 2012-09-25 11:11:51

Ondra
Člen
Registrován: 2012-09-02
Příspěvky: 67

Re: Keeving

Tak jsem je nakonec koupil v obchodě http://cidersupply.com/, byli nadmíru ochotní. Celkem mi poslali 6 balení, každé na 7 galonů (asi 25 l) moštu. Celkem mě vyšly i s poštovným na 375 Kč.  Stačí k tomu dodat Chlorid vápenatý (CaCl2), který lze sehnat v potřebách pro sýraře a kit na keeving je kompletní. Enzymy by měly vydržet do roku 2014, přičemž každý další rok je potřeba přidat 20 % navíc..

Offline

#3 2012-09-27 09:25:34

Ondra
Člen
Registrován: 2012-09-02
Příspěvky: 67

Re: Keeving

Offline

#4 2013-03-07 14:09:32

David
Člen
Registrován: 2013-02-18
Příspěvky: 4

Re: Keeving

Ahoj. Jak by se dali přeložit do češtiny slova "cuvage" a "keeving"? Je jedno z toho samočištění? :)

Offline

#5 2013-03-07 21:25:48

Ondra
Člen
Registrován: 2012-09-02
Příspěvky: 67

Re: Keeving

vysvětlení výrazu cuvage bych nechal na nějakého vinaře nebo frankofila, anglický výraz keeving má původ ve francouzském cuvage, ale jestli je to to samé, to nevím.

keeving je vlastně i proces samočištění, resp. ty enzymy podpoří -– odborníci ať radši nečtou -- "vysrážení" pektinu a vzniku "hnědého koláče", který do sebe "nacucne" kaly a výsledkem je pak cider čirý a sladký, ale je to proces komplexnější než jen samotné vyčištění, cílem není primárně čirý, ale sladký cider... na vyčištění se dají použít jiné enzymy..

Offline

Zápatí

Založeno na FluxBB | CZ a SK