#1 2010-11-08 23:43:54

Jirka Vrba
Správce
Místo: Brno, Střílky
Registrován: 2010-10-17
Příspěvky: 303
Web

Čištění moštu bentonitem

Dělám mošt z jadrničky a je dost kalný. Hledal jsem jestli ho nějak čistit a našel jsem tohle:

http://www.brew-dudes.com/bentonite/612

Z toho bych vyvodil bentonit přidat před kvašením, poradí někdo?

Offline

#2 2011-11-26 18:36:04

Scotty
Člen
Registrován: 2011-11-26
Příspěvky: 2

Re: Čištění moštu bentonitem

Před kvašením bych ho nedával, dal bych ho až po vykvašení. Stáhne ti to úplně všechno a výsledek je krásně čistá tekutina.
Tím slovem stáhne myslím že se všechen ten bordel dostaneš dolů, takže je potřeba se toho bordelu ještě nějak zbavit.

Ale otázka zní: Není to škoda?

Offline

#3 2011-11-26 20:41:57

Mark.123
Člen
Registrován: 2011-10-07
Příspěvky: 8

Re: Čištění moštu bentonitem

Přesně jak říká Scotty, bentonit přidat až po plném vykvašení. Využívá se tam principu adsorpce bílkovin na ten bentonin a následné mnohem lepší a rychlejší sedimentaci, takže vlastne k separaci koloidu...    ...no pokud si to dobře pamatuju z přednášek :)

Offline

#4 2011-11-28 13:34:23

Jirka Vrba
Správce
Místo: Brno, Střílky
Registrován: 2010-10-17
Příspěvky: 303
Web

Re: Čištění moštu bentonitem

proč je to škoda? co se tím ztrácí?

Offline

#5 2012-11-15 23:22:02

uncompromised
Člen
Místo: Velké Bílovice
Registrován: 2012-11-15
Příspěvky: 79
Web

Re: Čištění moštu bentonitem

třeba se vám bude hodit postup z výroby vína. Tam se čeří i mošty, protože při kvašení se do vína dostávají pachutě, hořčiny a jiné nečisté tóny. U cideru vidím rozdíl v tom, že se jablka umývají, ale hrozny ne. Co se týče hotového produktu, je to účinější, ale nepřehnat to s dávkováním, protože pak bentonit strhne i barvia a aromatické látky. Není nad to vyzkoušet několik postupů najednou a pak porovnávat :)

Offline

#6 2012-12-05 11:03:44

flops
Správce
Místo: Aš
Registrován: 2012-10-14
Příspěvky: 33
Web

Re: Čištění moštu bentonitem

Ve vinařských potřebách lze levně koupit sadu na číření vín, která obsahuje bentonit, želatinu a křemičitou sůl Tosil. Má to docela dobrou účinnost... ačkoli filtr je filtr.

Upravil flops (2012-12-07 21:55:21)


Jabko nepadá daleko od stromu. Rossbach cider

Offline

#7 2012-12-15 00:30:35

uncompromised
Člen
Místo: Velké Bílovice
Registrován: 2012-11-15
Příspěvky: 79
Web

Re: Čištění moštu bentonitem

flops: na mošť by se musel použít jedině křemelinový filtr, nebo cross-flow, ten ale asi kvůli nákladům nebude pravda :) Dá se to ještě vyčistit použitím odkalovacích enzymů, účinnost je ještě lepší než u bentonitu. Nebo třeba flotace, kdy se používá enzym, flotační želatina a je možný i bentonit. Potom čerpadlem, které si bude přisávat i vzduch a bude přiškrcené na výstupu, přetočíte mošt, ten napění a v pěně zůstanou kaly. Na kaly ze všech způsobů odkalování se dá použít buničina, vypadá to jako vata, ta se nadrolí do kalů a pak se může ještě v plachetkovém lisu stlačit, tím z kalu dostanete daší čistou šťávu. Akorát dávkování je cca 2kg/100l a prodává se myslím jen v 10ti kg balení.

Offline

#8 2013-11-22 15:40:35

Alesi
Člen
Registrován: 2013-11-22
Příspěvky: 1

Re: Čištění moštu bentonitem

Zdravim, dneska jsem zkousel pridat do male davky cideru bentonit, ale nedari se mi ho rozmichat, udela takove chuchvalce ktere vypadaji jako bahno a tim to konci (dalis michani, ani cekani nepomaha), je to v poradku nebo delam neco spatne? na internetu jsem se nejak odpovedi nedopatral

Upravil Alesi (2013-11-22 15:41:17)

Offline

Reklama

Zápatí

Založeno na FluxBB | CZ a SK