#1 2010-12-20 20:29:16

Jirka Vrba
Správce
Místo: Brno, Střílky
Registrován: 2010-10-17
Příspěvky: 380
Web

Cyser - medovina z cideru

Je-li cider málo známý, tak cyser ještě méně.
Jedná se vlastně o druh medoviny, která ale vzniká kvašením cideru s medem.

http://squatchman.home.mindspring.com/cyser.htm

Offline

#2 2011-05-31 07:12:25

bernardus
Člen
Registrován: 2011-05-19
Příspěvky: 19

Re: Cyser - medovina z cideru

Pokud to někdo chcete zkoušet, připravte se na velmi dlouhé kvašení, rozhodně se nebude jednat o kasovní trhák, med není zrovna levná záležitost. Kvasí to 2-3 roky, a i pak to bývá dost živé.

Offline

#3 2011-05-31 07:19:15

Jirka Vrba
Správce
Místo: Brno, Střílky
Registrován: 2010-10-17
Příspěvky: 380
Web

Re: Cyser - medovina z cideru

jak se pozná, že med ještě kvasí? Už má za sebou čtyři měsíce, cukr je prokvašený, velmi pomalu se to čistí ale hlavně chuť se mi zdá nehotová.

Offline

#4 2011-05-31 08:22:14

bernardus
Člen
Registrován: 2011-05-19
Příspěvky: 19

Re: Cyser - medovina z cideru

Při kvašení dávám kvasnou zátku, nechám kvasit, ještě dlouho po vyčištění.  Ve Tvém případě nemohu posoudit, pokud neochutnám, vlivů je moc, složení moštu podle jablek, množství medu, druh kvasinek, ale to víš sám nejlíp. Jakou jsi měl cukernatost při smichání moštu s medem ? 4 měsíce kvašení mi připadá jako že je málo medu. Sám nechávám kvasit ve sklepě ve tmě a dlouho při stálé nízké teplotě, proto tak dlouhé prokvášení. Ještě dotaz, kde jsi sehnal v únoru mošt (4 měsíce) ? Ze starých jablek to není nic moc, už jsou bez kyselin, to taky může být důvod nehotové chuti.

Offline

#5 2011-05-31 18:09:36

Jirka Vrba
Správce
Místo: Brno, Střílky
Registrován: 2010-10-17
Příspěvky: 380
Web

Re: Cyser - medovina z cideru

no tohle byl takový pokus, pořádné jablka budou až na podzim. Vzal jsem trochu nedodělaného cideru a přidal med a vodu. Cukernatost tuším 23. Asi je potřeba víc smile

Offline

#6 2011-05-31 19:25:48

bernardus
Člen
Registrován: 2011-05-19
Příspěvky: 19

Re: Cyser - medovina z cideru

S tou vodou opatrně, vinaři mají pořekadlo "To víno je dobré, není v něm žádná voda", a mají naprostou pravdu. Základem je mošt, mošt, a zase mošt. Letos to s jabkama moc nevidím, alespoň u nás nic moc,budu muset vydržet s loňskými zásobami. Tuším, že Bretonci vyrábějí tzv. Chouchen (šušeň), a je to kvašený jablečný mošt s medem.

Upravil bernardus (2011-05-31 19:27:32)

Offline

#7 2011-05-31 19:47:28

Jirka Vrba
Správce
Místo: Brno, Střílky
Registrován: 2010-10-17
Příspěvky: 380
Web

Re: Cyser - medovina z cideru

medovina není víno smile Do medoviny se voda dává. Ale proto mě zaujal Cyser, jablečný mošt a med, to už samo o sobě zní nádherně.

Offline

#8 2011-06-01 06:21:53

bernardus
Člen
Registrován: 2011-05-19
Příspěvky: 19

Re: Cyser - medovina z cideru

Jasně, že se k přípravě medoviny voda používá, ale zřejmě už předkové tušili, že s moštem to bude lepší. Musím přiznat, že mne netové diskuze připadají trošku neosobní. Pokud se podaří znova zorganizovat ochutnávku cideru jako v loni, rád se zúčastním, a pak se dá diskutovat mnohem pružněji a s větším záběrem. Tak zatím.

Offline

Zápatí

Založeno na FluxBB 1.5.8 | CZ a SK