#1 2012-09-02 12:14:44

Ondra
Člen
Registrován: 2012-09-02
Příspěvky: 65

pH moštu

řešil jste někdo pH moštu? Můj loňský cider mi přijde docela kyselý, tak jsem si říkal, že bych na to letos šel trochu "vědecky", pořídil si pHmetr a víc se věnoval přípravě moštu... otázkou je jestli to není zbytečnost

Offline

#2 2012-09-02 12:36:09

Jirka Vrba
Správce
Místo: Brno, Střílky
Registrován: 2010-10-17
Příspěvky: 302
Web

Re: pH moštu

ta kyselost může být i octovým kvašením (přeměna alkoholu v kyselinu octovou)

Offline

#3 2012-11-16 00:06:48

uncompromised
Člen
Místo: Velké Bílovice
Registrován: 2012-11-15
Příspěvky: 79
Web

Re: pH moštu

může, ale řekl bych že je to nepravděpodobné, to už by tam byl cítit ocet. Dal bych to na rozbor a zkusil odkyselit chemicky.

Offline

#4 2012-11-16 10:25:48

jarda
Člen
Registrován: 2012-09-25
Příspěvky: 26

Re: pH moštu

no nevim, beru to hodně "selsky", ale většina jablek které jsme zpracovávali a ještě zpracováváme, má letos dost kyselý základ. A když si vezmu, že po prokvašení zmizí cukr, tak to co zbyde fakt stojí za to :/ . Asi to bude spíš o výběru odrůd.

Offline

#5 2012-11-18 17:36:20

uncompromised
Člen
Místo: Velké Bílovice
Registrován: 2012-11-15
Příspěvky: 79
Web

Re: pH moštu

jarda: ono je to podobný jako s vínem, ročník 2010 byl bohatý na kyseliny, takže v podstatě byly dvě možnosti. Buď odkyselit, ale tímto se odstraní pouze některé kyseliny, jablečná se odstraňuje dost těžko nebo ponechat zbytkový cukr, takže dosladit mošt a zastavit dřív kvašení nebo dosladit hotový cider. Nevýhoda je ovšem, že se musí zabránit znovurozkvašení. Výběr odrůd je možný pokud jabka nakupujete. Kdo chce jabloně sadit, musí si to dobře promyslet, protože může přijít rok, který bude na kyseliny slabý a z odrůd, které mají kyslin málo se pak správný cider nemusí podařit.

Offline

Reklama

Zápatí

Založeno na FluxBB | CZ a SK