#1 2012-09-16 12:37:04

Jirka Vrba
Správce
Místo: Brno, Střílky
Registrován: 2010-10-17
Příspěvky: 380
Web

2012 České panenské

Do moštu jsem použil zralá jablka (polovina září). Poprvé jsem zkusil maceraci. Nadrcené jablka jsem nechal den odležet ve sklepě ve smaltované vaničce přikryté alobalem. Doplnil jsem trochu vody. Macerovaná drť se výborně lisovala, chuťově byla jemnější,  ale zároveň se snížila cukernatost na 9NM (ze stejné suroviny přímo lisované by bylo 12NM).

Kvasí ve 20l demižónu, kvasinky BS10, teplota do 15C, tma.

V polovině října chuť průměrná, chybí tomu vůně. Chyba byla opět v nedostatečné zralosti jablek, chce to počkat si na ty opravdu zralé.

Offline

#2 2012-09-25 10:55:31

Ondra
Člen
Registrován: 2012-09-02
Příspěvky: 67

Re: 2012 České panenské

myslíš, že se ta cukernatost snížila kvůli přidané vodě nebo spíš kvůli samotnému procesu macerace?

Offline

#3 2012-10-01 07:47:16

Jirka Vrba
Správce
Místo: Brno, Střílky
Registrován: 2010-10-17
Příspěvky: 380
Web

Re: 2012 České panenské

Ondra napsal:

myslíš, že se ta cukernatost snížila kvůli přidané vodě nebo spíš kvůli samotnému procesu macerace?

Sám nevím, ale spíš kvůli vodě. Trochu jsem dolil, ať je drť ponořená. Množství jsem přidané vody jsem nesledoval a to byla chyba.

Offline

#4 2013-05-30 19:42:34

Jirka Vrba
Správce
Místo: Brno, Střílky
Registrován: 2010-10-17
Příspěvky: 380
Web

Re: 2012 České panenské

Offline

Zápatí

Založeno na FluxBB 1.5.8 | CZ a SK