#1 2020-11-04 20:33:08

holka, co to zkouší
Člen
Registrován: 2018-08-19
Příspěvky: 2

vše o měření

Prosím, kdo to máte zmáknuté, mohli byste sem sepsat info, týkající se měření hodnot od počátku do konce? Potřebovala bych ujasnit, JAK, ČÍM, KDY.
např. lze zjistit množství alkoholu ve vykvašeném cideru bez počátečních hodnot hustoty cukru v moštu? kde je správná hodnota pro moment bezpečného lahvování a jak ji změřit?
Co je must have nástroj na měření?  Nejlepší se mi zdá tzv. hustoměr 3v1 (má stupnici na cukr, hustotu i alkohol), ale ten je všude vyprodaný, tak čím jej nahradit?
A ještě jak případně upravovat mošt cukrem, pokud nazačátku naměřená hustota bude příliš malá?
Moc díkuji.

Offline

#2 2021-01-23 13:15:55

flops
Správce
Místo: Aš
Registrován: 2012-10-14
Příspěvky: 60
Web

Re: vše o měření

Ahoj! Ano, nejlepší je hustoměr na měření počáteční, průběžné a koncové hustoty. A koukám, že v eshopech je skladem. Takový standardně sladký mošt z konzumně zralých jablek má řekněme cca SG=1050-1060. Když ho necháš prokvasit úplně do sucha (SG=1000), tak bude mít obsah dejme tomu 7% alkoholu, bude bezpečný pro lahvovaní, ale pro většinu lidí příliš suchý a kyselý, takže je potřeba odbourat kyselinku pomocí JMF. Pro měření cukernatosti si můžeš pořídit i refraktometr, ale já ho používám spíš jen když dělám icecider. Pro orientační zjištění množství alkoholu bez počáteční hodnoty gravity si můžeš pořídit obyčejný alkoholmetr na víno. Pro měření titrovatelných kyselin slouží roztok K a pro volnou síru roztok Reagenz. Pro měření pH papírky se stupnicí 2-5 a nebo lépe pH metr, důležité je i měření teploty. Upravovat mošt cukrem před začátkem kvašení můžeš, pokud chceš kvašení zastavit řekněme při FG=1018-1020 a mít tedy sladší cider, ale s vyšším obsahem alkoholu. Ten můžeš stočit z kalů, opakovaně filtrovat a nalahvovat, ale bez pasterizace se neobejdeš- velmi snadno se v lahvi rozkvasí, takže určeno spíš k okamžité konzumaci příp. skladování v chladničce. Přikádám pár starých fotek. Na novém článku s podrobným návodem na výrobu cideru právě pracuju a snad brzy zveřejním. Tady můj starý návod na výrobu cideru

mereni-FG-hustomer Měření cideru hustoměrem

mereni-FG-hustomer-FG1000 Měření hustoměrem FG=1000

mereni-alkoholmetr Měření alkoholmetrem alk 6,2% obj

mereni-ph-papirky Měření papírkem PH=3,5

mereni-ph-metrem Měření PH metrem PH=3,6

mereni-SO2-siry Měření SO2 roztokem K

mereni-teploty Měření teploty t = 8,3°C


Jablko nepadá daleko od stromu. Rossbach cider

Offline

reklama:

Zápatí

Založeno na FluxBB | CZ a SK