#1 2015-07-25 19:16:51

qprochy
Člen
Registrován: 2015-07-25
Příspěvky: 1

Žitavky

Zdravím všechny přítomné,
Jsem zde nový a rád bych se pustil do výroby. Momentálně mám jeden obsypaný strom žitavek - myslím že se to jmenuje Průsvitné letní. Je tato odrůda vhodná, nebo mám raději počkat na podzim na jiné odrůdy?
Děkuji

Offline

#2 2015-08-01 14:50:39

Jirka Vrba
Správce
Místo: Brno, Střílky
Registrován: 2010-10-17
Příspěvky: 380
Web

Re: Žitavky

na cider je dobré, když jablka se dobře moštují (některé odrůdy jsou moc moučné nebo suché), když jsou sladké (z cukru je alkohol), trochu kyselé (jinak je to bez chuti) a trochu trpké (zlepší to chuť a lépe se čistí). Zkuste si trochu a uvidíte.

Offline

#3 2015-08-03 11:43:05

kasal
Člen
Registrován: 2012-10-15
Příspěvky: 48

Re: Žitavky

Mame Letni prusvitne a ma velmi vyraznou kyselou slozku a zadnou trpkost.

Podle Jirkovy poucky tedy proto bude vyslednemu cideru dominovat vyrazna kyselinka a naopak tam bude chybet ta trpkost.
Pokud se Vam podari, aby to kvasilo spise pomaleji (chladnejsi sklep), mohlo by to byt v dobre, pokud se to zachyti ve spravne fazi k okamzite konzumaci.

Pri plnem prokvaseni to bude "extra dry", slusne receno.  Ja to mam rad, ale mnoho lidi to vydesi.

[Ja sam nekvasim, pouze opakuji rady jinych, neberte mne prilis vazne.]

Offline

#4 2015-11-13 15:11:50

flops
Správce
Místo: Aš
Registrován: 2012-10-14
Příspěvky: 59
Web

Re: Žitavky

Pokud nemáme s odrůdou zkuešenost, tak nejlepší by bylo vylisovat pár kilo žitavek, ochutnat, změřit cukr a PH. Podle toho pak usuzovat zdali je odrůda vhodná na jednodruhový cider.


Jablko nepadá daleko od stromu. Rossbach cider

Offline

#5 2020-08-28 23:16:17

Carlos
Člen
Registrován: 2020-08-28
Příspěvky: 2

Re: Žitavky

Ahoj, tak už jste někdo udělal cider z těch žitavek? Rád bych věděl co můžu čekat. Já je dneska oklepal, podrtil, vyždímal - mošt neni nic moc, šíleně sladký, málo kyselý, třísloviny a hořkost nulová. Až mě ta mdlá chuť překvapila, páč ty jabka jsou na jídlo vcelku ok. Ale lisuje se to luxusně. Nakonec jsem ještě vymačkal a přidal tak 10% nezralých jablek, chuť moštu to výrazně zvedlo. Tak uvidíme, snad to alkohol a bubliny taky trochu pozvednou.

Do 16.11. nikdo nic.
Takže poznatky - z žitavek cider vyrobit lze. Po vykvašení vystoupila kyselost nad míru příjemnou. To dokyselování nezralýma jabkama to chtělo vynechat. I z následujících pokusů se mi ukazuje, že dobrý výsledek dává mošt přesladký a nekyselý, k přímému pití ne zcela ideální - tzv. tlamolep. Když cukr požerou kvasinky tak zbylá kyselina je akorát. Zvyknul jsem si přidávat do kvasu cukr. Při cukernatosti moštu do 130g/l toho alkoholu je zoufale málo, když je to prokvašené do sucha tak je to skoro jenom kyselá voda. Vinaři tvrdí, že obsah alkoholu dává vínu tělo, přijde mi, že s jabkama to je taky tak - chutná mi trochu tělnatější cider. Já vím, že ortodoxní cideráři mě zatratí, ale naštěstí nejsem nikde organizovanej, takže si můžu dělat cider jak chci (básníci copyright).

Upravil Carlos (2020-11-16 21:42:08)

Offline

reklama:

Zápatí

Založeno na FluxBB | CZ a SK