#1 2020-06-12 13:42:02

Prokes
Člen
Místo: Vřesovice, Kyjov
Registrován: 2012-06-10
Příspěvky: 12

Poiré - cider z hrušek

Zkoušeli jste někdo vyrobit cider z hrušek?  Francouzi ho nazývají poiré. V roce 2018 byla nadúroda ovoce a tak jsem to poprvé zkusil a vymoštoval 50 litrů z podzimní odrůdy hrušní. Nalahvovat jsem 45 lahví á 0,75 lit. Ke konzumaci jsem se dostal až tento měsíc (červen 2020), takže můj poiré zraje v láhvi více než rok a to je moc dobře, protože je vidět, že mu lahvové zrání prospívá. Myslel jsem, že z toho nic nebude, a že to v nejhorším přepálím na hruškovici, ale jsem tímto poiré docela překvapen. Liší se od jablečného cideru samozřejmě chuťově, je to chuť sladko kyselá, s mírnou kyselinkou, postrádající tu nepatrnou jablečně jadřincovou nahořklost, která bývá u cidru jablečného (alespoň u mého). Perlivost je minimální - menší tlak v láhvi, méně CO2. Má menší obsah alkoholu (neměřeno, pouze subjektivní srovnání) a v láhvi se tak dokonale nevyčistí jako cider. Ale ve finále je to velmi příjemné a osvěžující pití s velmi nízkým obsahem alkoholu. Dokonce chutná i mojí manželce. Každopádně nechám několik lahví zrát do příštího roku a uvidíme jestli se ještě vylepší. Pokud máte s tímto poiré jakoukoliv osobní zkušenost, přidejte příspěvek nebo mi napište.
Prokeš, Vřesovice u Kyjova.

Upravil Prokes (2020-06-17 14:52:47)

Offline

reklama:

Zápatí

Založeno na FluxBB | CZ a SK