#1 2018-08-20 22:35:42

Piparkakuja
Člen
Registrován: 2015-10-31
Příspěvky: 132

Rok čtvrtý

Letošek začal stříháním a současně shromážděním roubů, následovalo jejich nasazení na vzrostlé stromy (dokonce se jich většina uchytila, tak snad dají i zimu) a pokračovalo to až doposud nošením kýblů s vodou do sadu.
V podstatě všechny angličáky z první vlny mají spoustu jablek, další tři spousty jsem hned ze začátku léta protrhal, aby se stromky moc nevysilovaly. Dokonce i některé angličáky z druhé vlny plodí již letos, ale je to jen sem tam jablko - i když jeden Kingston Black jich má asi 6.
Při roubovacích toulkách jsem nakousával všechna planá jablka, která mi přišla pod ruku. Kromě stovek kyseláčů jsem objevil jednu hořkosladkou odrůdu v Čechách (prozatímní název Žvahořčák) a včera i jednu v Německu (té říkám Nürngolder - má malá, zlatavě žlutá jablíčka). Uvidíme, co z toho na podzim vymačkáme a jak to prokvasí.
V plánu je větší než-li loňské množství (5l) ledového cideru a alespoň 150l normálního, tak snad.

https://www.facebook.com/ciderexplorer/ … =3&theater

Cider frei!

P.S. nevěřte všemu, co čtete, mně to zas tak lihové nepřiapadalo ;)

Offline

#2 2018-09-16 22:24:03

Piparkakuja
Člen
Registrován: 2015-10-31
Příspěvky: 132

Re: Rok čtvrtý

Tak první "pětka" ledového cideru už divoce kvasí, původní hustota 1.090 spadla skoro o polovinu, je to fofr. Chuť je pořád sladká s nahořklým koncem a má to málo kyselin, takže to budu muset později s něčím namíchat.

Cider frei!

Offline

#3 2018-11-06 23:53:44

Piparkakuja
Člen
Registrován: 2015-10-31
Příspěvky: 132

Re: Rok čtvrtý

První ledový bude s čím míchat, rýsují se další tři pětilitrové demižony, takže dohromady bude letos něco pod 20l, až to stáhnu z kvasnic. Pokud bude výsledek podobný co loni, tak bude 50% letošních cílů splněno a možná zbude něco i na  jarní degustaci (pokud teda opět proběhne...)

https://www.facebook.com/piparkakujacidre/


Cider frei!

Offline

#4 2019-04-08 22:22:24

Piparkakuja
Člen
Registrován: 2015-10-31
Příspěvky: 132

Re: Rok čtvrtý

Servus,
příspěvek po delší době, na výstavě 20. března to opět nebyla ostuda, byli lidé, co si ty mé výtvory pochvalovali, ba se dokonce vraceli doplnit obsah sklenky, tak to potěší.
Zase jsem musel lahvovat úplné mladíky, takže jsem měl všechny vzorky spíše sladké. Však mi to také zhodnotili první příchozí slovy: "no, taková šťáva". Tak předsevzetí, příští rok zkusíme něco vykvasit do sucha a uvidíme, zda se těmto a jim podobným zavděčím. :)
Jinak mám letos ve sklepě ještě asi 30 lahví ledového cideru, který začíná pomalu bublat v lahvích, v demižonech je ještě 20l Englishmana (cuvée z anglických a českých odrůd), 20l Fass (z českých jablek, kteréžto vymačkané zrály v dubovém sudu) a pak ještě asi 40l cideru z českých odrůd bez jakýchkoliv příkras. Ve všem je nějaký ten zbytkový cukr, takže letos žádný sucháč nebude. V brzké době to pošlu do lahví a pokud se to vydaří, tak bych zkusil hodit pár lahví do "Dobrého cideru" na zpestření nějaké té ochutnávky.

Cider frei!

P.S. ještě mám taky plnou lednici větviček na roubování, kvalita nic moc, bylo sucho...ale za měsíc zas vyšlechtíme nějaké ty jabloně na mezích! 

P.P.S. A taky se mi letos povedl vyrobit ocet, udělala se mi krásná matka, snad vydrží do podzimu, v plánu mám pokus o jablečné balsamico. Co budu dělat s 10l toho obyčejného octa tak úplně netuším, ale rád ho usrkávám z panáka, jen tak na chuť...

Offline

reklama:

Zápatí

Založeno na FluxBB | CZ a SK