#1 2010-10-26 06:46:09

Jirka Vrba
Správce
Místo: Brno, Střílky
Registrován: 2010-10-17
Příspěvky: 380
Web

Diskuze o odrůdách na cuketka.cz

Pan Cuketka vznesl dotaz:

otázka do moudrého pléna smile (nejlépe s pozadím z "hnojárny")

poradil by mi někdo dobrý zdroj na odrůdy jablek u nás - nepotřebuji jejich charakteristiky, ale rovnou jejich průměrné analytické hodnoty (konkrétně - obsah cukru, kyseliny jablečné a tříslovin wink dá se to někde najít?

zn.: výroba jabčáku smile

Celá diskuze:
http://www.cuketka.cz/forum/topic.php?id=899

jh.kos tam píše:

Odrůdu bych vybíral podle následujících kritérií

Lehce měřitelná kritéria:
1) Výtěžnost moštu z jablek = čím více tím lépe
< .5 l/kg jablek je špatné
.5 - .7 l/kg nic moc
> .7 l/kg je dobré
to vše samozřejmě závisí i na typu lisu.
Vyberte šťavnatá jablka

2) Cukernatost = čím více tím lépe
já ji měřím přes °Bx, ale je možné použít i českou normu °NM, případně hustoměrem. Kromě odrůdy zde o teplotní, sluneční a jiné aspekty, které mají vliv na kvalitu jablek. Například Idared může mít cukernatost od 5°Bx do 14°Bx. Jonathan 5°Bx až 20°Bx. S tím souvisí jak množství alkoholu tak i množství minerálů obsažených v moštu.

3) Kyselost moštu, 3.2-3.8pH

Laboratorně měřitelné:
4) množství taninu, 2g/1l, to je trpkost jablek

5) množství pektidů

6) další aromatické látky, to už asi subjektivně.

Offline

Zápatí

Založeno na FluxBB 1.5.8 | CZ a SK