Stránky 1
#1 2010-10-26 06:46:09
- Jirka Vrba
- Správce
- Místo: Brno, Střílky
- Registrován: 2010-10-17
- Příspěvky: 380
- Web
Diskuze o odrůdách na cuketka.cz
Pan Cuketka vznesl dotaz:
otázka do moudrého pléna (nejlépe s pozadím z "hnojárny")
poradil by mi někdo dobrý zdroj na odrůdy jablek u nás - nepotřebuji jejich charakteristiky, ale rovnou jejich průměrné analytické hodnoty (konkrétně - obsah cukru, kyseliny jablečné a tříslovin dá se to někde najít?
zn.: výroba jabčáku
Celá diskuze:
http://www.cuketka.cz/forum/topic.php?id=899
jh.kos tam píše:
Odrůdu bych vybíral podle následujících kritérií
Lehce měřitelná kritéria:
1) Výtěžnost moštu z jablek = čím více tím lépe
< .5 l/kg jablek je špatné
.5 - .7 l/kg nic moc
> .7 l/kg je dobré
to vše samozřejmě závisí i na typu lisu.
Vyberte šťavnatá jablka
2) Cukernatost = čím více tím lépe
já ji měřím přes °Bx, ale je možné použít i českou normu °NM, případně hustoměrem. Kromě odrůdy zde o teplotní, sluneční a jiné aspekty, které mají vliv na kvalitu jablek. Například Idared může mít cukernatost od 5°Bx do 14°Bx. Jonathan 5°Bx až 20°Bx. S tím souvisí jak množství alkoholu tak i množství minerálů obsažených v moštu.
3) Kyselost moštu, 3.2-3.8pH
Laboratorně měřitelné:
4) množství taninu, 2g/1l, to je trpkost jablek
5) množství pektidů
6) další aromatické látky, to už asi subjektivně.
Offline
Stránky 1