#26 2015-10-21 16:23:21

David29
Člen
Registrován: 2015-10-21
Příspěvky: 4

Re: Síření cideru

Ahoj :)
Dnes jsem započal mou první výrobu cideru... Pro začátek mám dva demižony 5L. Jeden jsem se rozhodl nesířit a ani nepřidávat ušlechtilé kvasinky. Druhý demižon jsem se rozhodl zasířit a poté přidat ušlechtilé kvasinky (Vínka). Do 5L demižonu jsem nasypal 0,5g pyrosiřičitanu, což by odpovídalo 50mg SO2 na litr (cca, nemám pořádně jak zvážit), nalil trochu vody, vypláchl a po pár hodinách nalil mošt, do kterého po zítří plánuju přidat rozjeté kvasinky.

Můj dotaz zní, je třeba do moštu přidat ještě pyrosiřičitan, nebo je takto dostatečně zasířen?

Děkuji za případné reakce :)

Offline

#27 2015-11-05 20:38:49

Piparkakuja
Člen
Registrován: 2015-10-31
Příspěvky: 131

Re: Síření cideru

Mel bych dotaz, asi jsem presiril demizon a po 5 dnech ani znamka kvaseni. Pouzil jsem pulku sirneho platku asi na 15l mostu. Lil jsem to rovnou do zakoureneho demizonu. U prvniho pokusu mi to zakvasilo, protoze jsem pridal vinarske kvasinky, tentokrate zadne nemam a chodim se do sklepa na demizon jen smutne koukat.
Ted k te otazce, vydrzi takhle ten most treba 2 tydny, ze bych do nej kvasinky dodal, az si je privezu, pripadne nekde sezenu?
Dix

Offline

#28 2017-09-26 18:01:17

Lanparties
Člen
Registrován: 2017-09-26
Příspěvky: 3

Re: Síření cideru

Piparkakuja napsal:

Mel bych dotaz, asi jsem presiril demizon a po 5 dnech ani znamka kvaseni. Pouzil jsem pulku sirneho platku asi na 15l mostu. Lil jsem to rovnou do zakoureneho demizonu. U prvniho pokusu mi to zakvasilo, protoze jsem pridal vinarske kvasinky, tentokrate zadne nemam a chodim se do sklepa na demizon jen smutne koukat.
Ted k te otazce, vydrzi takhle ten most treba 2 tydny, ze bych do nej kvasinky dodal, az si je privezu, pripadne nekde sezenu?
Dix

Jak to tehda s touhle situaci dopadlo? Stalo se mi teď něco stejnýho.

Venca

Offline

#29 2018-09-11 07:39:48

head
Člen
Registrován: 2018-07-24
Příspěvky: 6

Re: Síření cideru

no pravděpodobně to bylo natolik zasířené, že to zabilo všechny divoké kvasinky (taky proto se to tam dává), tedy po zasíření je čas přidat kvasinky ušlechtilé. Pokud jde jen o dezinfekci nádob tak se dají sehnat prostředky na sanitaci, bez chloru a bez nutnosti odvažovat na mikrovahach.

Offline

#30 2018-09-16 22:21:48

Piparkakuja
Člen
Registrován: 2015-10-31
Příspěvky: 131

Re: Síření cideru

Nakonec to tenkrát asi překvasilo, protože si nevzpomínám, že by mi něco zůstalo ležet ladem... Momentálně už v podstatě nesířím, když, tak jen kousíček sirného knotu, aby se to nerozjelo moc rychle.

Offline

reklama:

Zápatí

Založeno na FluxBB | CZ a SK