#1 2016-05-17 18:54:39

Piparkakuja
Člen
Registrován: 2015-10-31
Příspěvky: 134

Oliver´s - Yarlington mill cider

750ml, 6% alk., plastový šroubovací uzávěr. Láhev zakoupena v Amsterdamu v Appeln en Peren.

Barva je zcela čirá, tmavá a bez známky sedliny na dně. Jde o jednodruhový cider, pro kyselost bylo přidáno pár jablek Foxwelp. Ingredience: jablka a cukr, zrál v dubových sudech (tolik praví etiketa).
Rozmýšlel jsem se, zda koupit jednodruhový cider z Kingston black jablek, ale prodejce mi řekl, že tento je ke konzumentovi "přívětivější".

Při nalévání nepění, je perlivý jen lehce, ale bublinky v nalité sklenici vydrží a hezky šimrají na jazyku. Vůně je silná jak stehno, je cítit trpkohořké, silné aroma.

První napití je teda překvapení, naprosto plná chuť, podobná cidru bouché od Duponta a Aspallu. Oproti Dupontovu bouché je o malinko méně aromatický, ten mi doopravdy skoro lezl ušima (myšleno pozitivně) a oproti Aspallu není cítit ono lihové aroma, což je skvělé.
Chuť je na začátku nakyslá, skoro se zdá přicházet ono pověstné kyselé zelí, ale nepřijde, ihned je vystřídána natrpklou hořkostí. Ač je cider nakyslý, není to ten způsob, který štípe v kloubu čelisti, v pozadí je neustále cítit "sladkost". Na ocase je stále patrná hořkost, kterou se snaží přebít kyselost, ale nedaří se jí a tak se pořád střídají.

Ač vypadá láhev celkem nevzhledně, skoro jako ocet toho času ze smíchovského lihovaru, skrývá  tekutý klenot. A takové jsou nejlepší.

Dávám 10/10

P.S. Teď bojuji s pokušením dopít láhev hned, přitom bych si rád nechal dvě sklenky na zítra....

P.P.S.
O výrobci: https://www.youtube.com/watch?v=vUAoyycmiLE

Offline

Zápatí

Založeno na FluxBB 1.5.8 | CZ a SK