#1 2015-09-21 10:20:54

PaveloSK
Člen
Registrován: 2015-09-21
Příspěvky: 4

Vas nazor na tento postup

Zdravim Vas.

Tento rok bola skutocne pozehnana uroda jablk v nasej zahrade, takze rozmyslam, ze z niektorych spravim must, z ktoreho by som neskor spravil cider. Presiel som si niekolko clankov, for a videi a usudil, som, zeby som zvolil nasledujuci proces. Rad by som pocul Vas nazor, hlavne na niektore konkretne body:

1) Ziskanie mustu - toto budem robit elektrickym odstavovacom, pretoze sice mam k dispozicii press, ale nie je to v sucasnosti pre mna prakticke. Mozno buduci rok smile

2) Toto je jeden z bodov, ktory som nikde nevidel, ale rozmyslam zeby som to sem pridal  - PREVARIT MUST (nechat na minutu zovriet a hned vypnut plyn) a tym zabit akekolvek prirodzene kvasinky ci ine organizmy, ktore by sa mohli v muste nachadzat

3) Zmeranie cukru - a pripadne pricukrenie na hodnotu XXX ? (tento bod je volitelny, neviem, ci to budem robit, asi skutocne zalezi od vasich rad a cukornatosti, ktoru dostanem)

4) Pridanie kvasnic - napriklad: http://www.domacemikropivovary.sk/Kvasi … escription
Od tychto kvasnic ocakavam to, ze ked maju max. toleranciu 9% alkoholu, tak sa nemusim obavat, ze zo cideru budem mat jablcne vino. Tiez sa mi paci ich tolerancia teploty, pretoze nemam moznost to skladovat pri inej teplote nez 19-23st.

5) Vysyrenie/vymytie demizonov, naplnenie, zastuplovanie a nasadenie bublaciek

6) Po 2-3 tyzdnov stocit kvas do novych demizonov (uvidim, ci budem mat k dispozicii tolko demizonov.. ak nie, tak tento bod vynecham)

7) Ked sa kvasenie spomali (napr. 1 bublinka za minutu), tak stocit cider do flasiek (napr. Bernardovky). Popritom ho ochutnat a keby bol relativne malo sladky, tak pridat este trocha cukru - vdaka tomu ocavakam, ze cider bude relativne sladky a vo flasiach sa stihne spravit trocha CO2 bubliniek.

8) Flasky nechat este par tyzdnov stat a potom skonzumovat smile

Najviac by ma zaujimal vas nazor na to prevarenie - od ktoreho ocavakam, ze mi vydezinfikuje must a znizi pravdepodobnost, ze sa kvas pokazi a tiez nazor na pridavanie umelych kvasnic - ci skutocne zjednodusia kvasenie a ci finalny produkt nebude velmi umely.

Dakujem

Offline

#2 2015-09-22 16:06:40

kasal
Člen
Registrován: 2012-10-15
Příspěvky: 48

Re: Vas nazor na tento postup

ad 2): Pro sterilaci mostu staci teplota 80 st. C na 30 min a vydrzi leta.  (Osobni zkusenost.) Nekdo dela 75 st. C a pocita tak s 10% odpadu. Nad 80 st. C se meni chut.  (http://mostarna.wichterle.cz/mostarna/index.html)

Takze rozhodne neradim prevareni, max ohrat na 85 st. C.

Osobni zkusenost s kvasenim nemam, jen z doslechu.

Regulace alkoholu kvasnicemi do 9% - neslysel jsem o tom, rozhodne napis, kdyby to fungovalo.

ad 8): "par tydnu" -- pozor, kontrolovat, muze to byt fakt nebezpecne ("cider bomb"), takze ja bych alespon ochutnal po tydnu a bude-li to hodne drsne, tak pozotvirat, dokud to jde bez zraneni.

hodne stesti!

Offline

#3 2015-09-22 23:02:50

MichoCZ
Člen
Registrován: 2015-09-12
Příspěvky: 5

Re: Vas nazor na tento postup

Umělé kvasnice je špatný výraz. Jsou to ušlechtilé kvasnice. Jinak zkus a uvidíš. Jestli máš možnost tak zkus i více variant, jak připravovat cider a třeba zjistíš, že ti nějaký chutná víc a toho se drž.

Offline

#4 2015-09-23 08:52:43

PaveloSK
Člen
Registrován: 2015-09-21
Příspěvky: 4

Re: Vas nazor na tento postup

Dakujem za odpovede.

Vidim to tak, ze cider budem plnit do 5l demizonkov, cize je tu priestor na to, aby som vyskusal viac postupov naraz (a vsetko dokladne sledoval a spisoval).

Rozmyslam nad troma variantmi:
1) Pasterizovat must, pridat slachtene kvasnice
2) Vysirit must, pridat slachtene kvasnice
3) Nesirit ani nepasterizovat, len pridat slachtene kvasnice nech sa pobiju s ostatkom

Co sa tyka potom samotneho ukoncenia (ak sa teda vobec k takemu dopracujem), tak som trocha cital na anglickych strankach a  rozmyslam nad "backsweeteningom",  tj. trocha dochutit cukrom ked uz to bude naflaskovane, nechat cca jeden-dva dni stat a potom to znova pasterizovat. Nasledne uchovat v co najnizsich teplotach.

Ohladom sirenia pomocou disiricitanu - je ho treba pridavat len do samotneho mustu v nejakom predpisanom malom mnozstve - cca 1g na 10litrov alebo treba nejakym podobne koncetrovanym roztokom aj vymit demizony?

Kebyze must len pasterizujem, tak ako zabezpecim, aby demizony boli ciste? Vyliat vriacou vodou alebo vysirit roztokom?

Offline

#5 2015-09-23 20:39:12

Jirka Vrba
Správce
Místo: Brno, Střílky
Registrován: 2010-10-17
Příspěvky: 380
Web

Re: Vas nazor na tento postup

1) odšťavňovačem to jde hrozně pomalu, začínal jsem tak taky a jde to hrozně pomalu. To už raději do moštárny.

2) převaření - už to tady padlo, chuť se zásadně změní, chutná to pak jako jablečný kompot. V čerstvě vylisovaném moštu jsou divoké kvasinky především ze šlupek, ale není jich moc, namnoží se po několika dnech. Pokud do moštu přidáš šlechtěné podle návodu, tak se namnoží dříve a není problém.

držím palce

Offline

#6 2015-09-23 21:30:56

PaveloSK
Člen
Registrován: 2015-09-21
Příspěvky: 4

Re: Vas nazor na tento postup

Dakujem za dalsie rady.

Dnes som konecne obdrzal odstavovac, tak som sa mohol pustit do prvych priprav. Ano, uz od zaciatku mi bolo jasne, ze odstavovac nebude ta spravna volba - a to nie len z dovody nesikovnosti, ale aj z dovovu, ze nedochadza k takemu istemu ziskavaniu stavy ako pri lise - pri odstavovaci je to s vyssou teplotou a do stavy sa dostane viac vzduchu. Ako som vsak spominal v prvom prispevku - v sucasnosti nemam k dispozicii lis, resp. je to velmi neprakticke. Bohuzial ziadnu mustarnu som v okoli nasho hlavneho mesta nenasiel, resp. aspon Google mi v tomto nepomohol...

Kedze vsak este nemam pripravene demizony, zatky, cukromer ani kvasnice, tak som sa viac menej len "hral", zistoval ako najefektivnejsie robit s tym pristrojom a popritom som ziskal par litrov stavy - z jablk aj hrusiek - pretoze som mal mensiu debnicku hrusiek a nevedel som co s nimi.

Stavu som dal do 4 bernardoviek - 2x jablko a 2x hruska. Z kazdeho som jednu flasku pasterizoval cca 15 minut pri 80 stupnov a ostatne dve flasky nechavam volne stat.

Tymto si chcem odsledovat, ci ta pasterizacia dobre zastavi kvasenie a taktiez ako rychlo sa spusti kvasenie v neupravenych flasiach (flase boli len vysterilizovane vriacou vodou). Neocakavam ziadne prevratne vysledky a zistenia, ale zatial si aspon skratim cas dokym sa do toho nepustim naplno.

Ohladom samotneho mustu z jablk by som otazku tykajucu sa kalu (vid prilozena foto). Ihned po ziskani je must uplne hnedy, neskor zacne kal pomalicky usadat, avsak po usadeni aj tak tvori mozno 1/3 celeho objemu nadoby/flasky.

Je toto bezne alebo je to tym, ako som ziskal must (odstavovanie) alebo to moze byt typom jablk?

Vb1ZnCb.jpg

Offline

#7 2015-09-23 22:50:35

MichoCZ
Člen
Registrován: 2015-09-12
Příspěvky: 5

Re: Vas nazor na tento postup

Po vylisování je mošt kalný. Během kvasení je taky kalný (jako burčák) a až je kvašení u konce, tak kvasinice uhynou a spadnou i s bílkovinou, která taky způsobuje kal na dno. Tady je pak potřeba přistoupit ke stočení do jiné nádoby. Buď finálně nebo ještě čekat na lepší vyčištění moštu. I víno se stáčí několikrát dokud není úplně čisté. Před týdnem jsem poprvé stáčel prokvašený moštu a už je na dně zas skoro centimetr sedimentu. Čekám naprosto čirý materiál. Ale to si ještě chvíli počkám.

Offline

#8 2015-09-24 08:42:54

PaveloSK
Člen
Registrován: 2015-09-21
Příspěvky: 4

Re: Vas nazor na tento postup

Dakujem za odpoved.

Vcera som si v noci este cital ohladom vyrabania cisteho mustu (tj. ziadna fermentacia) a tiez sa tam pisalo, ze treba nechat must cez noc odstat v demizone a po sadnuti kalu odsat len jeho vrchnu, nezakalenu cast.

Aj vo flaskach som si vsimol, ze sediment si cez noc riadne sadol a bolo tam viac cistejsieho mustu.

Toto ma privadza k otazke - je dobre, resp. ma vyznam to takto odkalit uz pred prvou fermentaciou? Tj. ihned po odstaveni to nechat noc stat, vytiahnut len cisty must a ten nechat fermentovat alebo pri vyrobe cideru je to jedno a moze sa to nechat fermentovat aj s tym kalom?

Este som potom zvedavy, aky budu mnozstevne straty vdaka tomuto sedimentu..

Offline

#9 2015-11-13 15:23:08

flops
Správce
Místo: Plzeň
Registrován: 2012-10-14
Příspěvky: 84
Web

Re: Vas nazor na tento postup

Odkalení ještě před fermentací má poměrně zanedbatelný efekt a většinou se neprovádí. Po vylisování moštu se přidávají pektolytické enzimy, které mají vliv na číření a tedy výslednou čistotu cideru po primárním kvašení.

Ztráty po stočení ze sedimentu budou cca 1-5% v závislosti na použítých nádobách, metodě stáčení a zručnosti.

Offline

Zápatí

Založeno na FluxBB 1.5.8 | CZ a SK