#1 2013-11-18 23:53:18

nouhak
Člen
Registrován: 2013-11-18
Příspěvky: 2

lehce octova chut

Dobrý den, chtěl jsem zkusit vyrobit domácí cider, ale první pokus se nevyvedl a tak prosím o radu.
Měl jsem 5l čerstvého moštu, výživu, kvasinky BS11. Kvašení probíhalo při cca 19st, celou dobu pod kvasnou zátkou. Druhý den začalo kvašení, 4tý den pořád ještě bublalo.  K cideru jsem se pak dostal až 7den, to už vůbec nekvasil, kvasinky byly usazené na dně a na hladině asi na dvou místech malé ostrůvky bílé pěny. Po ochutnání cítím velmi kyselou, trochu octovou chuť. Kde se stala chyba?
Díky moc za radu.

Offline

#2 2013-11-19 22:37:06

Jirka Vrba
Správce
Místo: Brno, Střílky
Registrován: 2010-10-17
Příspěvky: 380
Web

Re: lehce octova chut

7 dní je dost málo, to nemohlo překvasit. Je to čiré nebo kalné?

Offline

#3 2013-11-20 11:21:14

nouhak
Člen
Registrován: 2013-11-18
Příspěvky: 2

Re: lehce octova chut

Čiré. Žádný zákal, pouze sedlé kvasinky na dně. Teď, po stočení, je octová chuť ještě intenzivnější.

Offline

#4 2013-11-20 16:50:41

Jirka Vrba
Správce
Místo: Brno, Střílky
Registrován: 2010-10-17
Příspěvky: 380
Web

Re: lehce octova chut

octové kvašení je přeměna alkoholu v kyselinu octovou. K tomu je potřeba alkohol a přístup vzduchu. Octové kvasinky se ale množí rychleji.

Je možné, že nádoba, lis, nebo drtička nebyla čistá? Že mošt pod zátkou nebyl úplně čerstvý?

Offline

#5 2013-11-23 13:18:34

kasal
Člen
Registrován: 2012-10-15
Příspěvky: 48

Re: lehce octova chut

"velmi kyselou, trochu octovou chuť" - To ale může být v podstatě dobře.

"Velmi kyselou" - pokud necháte jablka prokvasit do sucha, nemáte žádný zbytkový cukr, zato kyselinek je v jablkách vždycky dost, mnohem víc než třeba v hroznech.
Tento typ cideru je důsledek toho, jaké používáte odrůdy jablek, a že kvasíte rychle.

Já si na tento typ "extra dry" cideru zvykl a mám ho rád.  Ale servíruji v teplotě asi 18 stupňů.  Také se ostrost mírní následným zráním v lahvích, viz jiný oddíl tady.

"trochu octovou" - voda s kapkou octa není špatný nápoj.  Lehká octová příchuť nemusí být na škodu.
Já ji například cítím i v letošním cidre z cidrerie.cz.

Offline

#6 2014-01-07 18:11:18

M.Mareš
Člen
Registrován: 2013-10-27
Příspěvky: 4

Re: lehce octova chut

Zdravím přátelé cideru . Letos vlastně loni jsem naložil svůj prví cíder dělal jsem vše dle návodu na Winepunk.cz po třetím stáčení jsem začal lahvovat cider ,dost suchý někdo by řek kyselí ale krásně čirý a lahodné chuti po jablkách ale už neperlil, tak jsem přidával půl lžičky cukru na lahev 0,5l od piva. Asi po deseti dnech jsem neodolal a otevřel několik lahví a všechny ztratily chuť po jabku vůbec neperlí a mají trochu octovej ocas . Což mě ani nevadí ale že vůbec neperlí  .Akorát jsem ani jednou při stáčení s kalů  nesířil demižón . Mám ještě jeden 20l demižon  kterej bych měl začít také lahvovat. Poraďte co s tím . dík M.M.

Offline

#7 2014-01-19 15:50:33

Jirka Vrba
Správce
Místo: Brno, Střílky
Registrován: 2010-10-17
Příspěvky: 380
Web

Re: lehce octova chut

počkat

Offline

#8 2015-01-07 22:10:43

jindrichsitta
Člen
Registrován: 2014-11-21
Příspěvky: 3

Re: lehce octova chut

Zdravím, možná blbý dotaz, ale přece jen začínám, chtěl bych se zeptat, zda je možnost po dokvašení nějak dosladit cider aniž by pak kvasil dál. Na manželku je prý moc suchý... Děkuji za radu

Offline

#9 2015-01-08 00:52:47

Snooky®
Člen
Registrován: 2014-10-01
Příspěvky: 14

Re: lehce octova chut

:-D :-D :-D já teda moc neporadím, jen mě zaujalo to "na manželku je prý dost suchý"
já už jsem si taky zvykl, že přítelkyni nechutná a chutnat nebude :-D ona je prostě na ty sladký sra.ky typu Carling :-) to už tak asi bude no :-)

Já teda při lahvování dávám jednu lžičku cukru na půl litru.

Offline

#10 2015-01-11 13:48:15

Jirka Vrba
Správce
Místo: Brno, Střílky
Registrován: 2010-10-17
Příspěvky: 380
Web

Re: lehce octova chut

dá se přidat jablečný mošt. Problém je to kvašní, buď chemie nebo filtrovat.

Offline

#11 2015-05-03 09:00:22

flops
Správce
Místo: Aš
Registrován: 2012-10-14
Příspěvky: 58
Web

Re: lehce octova chut

jindrichsitta napsal:

Zdravím, možná blbý dotaz, ale přece jen začínám, chtěl bych se zeptat, zda je možnost po dokvašení nějak dosladit cider aniž by pak kvasil dál. Na manželku je prý moc suchý... Děkuji za radu

Můžete zkusit stévii nebo maltodextrin, ačkoli nejlepší v tomto případě by asi bylo dosladit něčím co máte po ruce a cider držet v chladničce, aby se nerozkvasil. Měsíc, dva určitě vydrží. Mírné rozkvašení cideru v momentě konzumace je určitě žádoucí.


Jablko nepadá daleko od stromu. Rossbach cider

Offline

reklama:

Zápatí

Založeno na FluxBB | CZ a SK