#1 2012-09-29 15:46:23

Hajenka
Člen
Registrován: 2012-07-26
Příspěvky: 5

Cider z Hájovny

Náš první cider kvasí ve sklepě o teplotě 14 stupňů, zatím má zvláštní chuť, aceton ani vejce necítím. Uvidíme jak to dopadne, každopádně budu vyrábět další várku ovšem z jiných jablek, pokud to bude k pití tak napíši jak to probíhalo. Zaměřuji se na staré krajové odrůdy a budu je kombinovat s těmi novějšími. Zajímalo by mě proč taková zajímava věc jako výroba cidru je u nás v plenkách, kdo to dusí???

Používám bez drcení rovnou odšťavňovač Omega, který je šnekový a nizkootáčkový a pracuje na principu lisu, štáva je po přecezení přes cedník a gázu perfektní. Pro domácí použití je velmi vhodný a výkonný. Ve dvou lidech jsme vyrobili 30 litrů asi za 4 hodiny.
Použila jsem kvasinky Vinflora, už jsem je měla koupené, nejsou asi úplně vhodné ale kvasí. Po 9 dnech od zákvasu jsem cider hadičkou stočila a přesunula do tmavého sklepa o teplotě 12-14  stupňů. Nemám zatim lihoměr,tak nevím kolik je tam alkoholu ale po degustaci jsem usoudila, že je dost suchý. Po 3 týdnech jsme se rozhodli lahvovat a přidali jsme do každé lahve sladkou rezervu,zredukovaný mošt o cukernatosti 27 KMW. Sklep má celoročně stabilní teplotu což je asi základ úspěchu.
Včera jsme vyrobili druhou várku z odrůd Topaz, Čistecké lahůdkové, Malinové a hrušeň Dita. Moc jsme nad tím nepřemýšleli ale potřebovali jsme to zpracovat.Výsledná cukernatost 11,5 KMW a ph 3,7.Tady jsme již nic nepřidávali a nechali to kvasit v teple jenom 7 dnu, stočili do 5 litrových plastových lahví od vody a dali kvasnou zátku. Lahve jsme přenesli do sklepa nyní je tam 10 stupňu.Nechali asi 3 týdny.
Tak stáčíme postupně druhou várku do pivních lahví, chuť je méně kyselá(suchá). Začli jsme pít I. várku, docela jsem překvapená, že se to dá pít a dokonce to perlí. Vždy vezmu pár lahví ze sklepa a dám do lednice a piji.Alkoholu tam moc není a nevím kolik, protože nemám odměrný válec.

Upravil Hajenka (2012-11-21 14:25:10)

Offline

Zápatí

Založeno na FluxBB 1.5.8 | CZ a SK