Třešně odsťopkujeme, odpeckujeme a rozmačkáme. Plody můžeme odpeckovat protřením přes síto s příslušně velikými otvory. Asi 5% pecek rozdrtíme,aby víno mělo kořenitou příchuť a vůni. Vhodná je směs 4 dílu třešňové šťávy a 1 dílu višňové šťávy. Rozmačkané třešně necháme 1 až 2 dny naležet a mírně nakvasit, aby se šťáva lépe uvolnila a aby získala dostatečně tmavou, červenou barvu. Během naležení drť občas promícháme,aby nenaoctila. Drť po odležení vylisujeme, popřípadě vyčistíme sedimentací a upravíme podle receptury ke kvašení.
Třešňové stolní víno
10 litrů třešňové šťávy rozředíme 1,8 litru vody. K tomuto roztoku přidáme 1,8 kg cukru, 20 g kyseliny citrónové,zákvas a živnou sůl. Takto upravenou šťávu necháme kvasit. Po bouřlivém kvašení ponecháme víno jen krátce na kvasnicích dokvášet a stočíme je do nádob, které naplníme vínem až po hrdlo. Po úplném dokvašení stočíme víno do láhví. Z tohoto množství vyrobíme přibližně 12,5 litru stolního vína.
Třešňové víno dezertní
K 10 litrům třešňové šťávy přidáme 2 litry vody, 2,2 kg cukru, 15 až 20 g kyseliny citrónové, zákvas čisté kultury kvasinek a živnou sůl. Takto upravenou šťávu kvasíme při teplotě 20°C, aby bouřlivé kvašení proběhlo co nejrychleji. Po jeho ukončení buď víno v kvasné nádobě dolijeme, nebo je stočíme a necháme dokvášet v jiné nádobě naplněné až po okraj. Po dokvášení stočíme víno z usazených kalů a přisladíme je 1kg cukru. Vyrobíme asi 14 litrů vína.
]]>začínají zrát třešně, tak trošku oživím toto téma.
Dnes jsem začal obírat. Nasbíral jsem zhruba 10kg. Poté odpeckoval a namačkal do demižonu. Další plány jsou přisbírat ještě pět kilo a udělat s nimi totéž. Tak za dva/tři dny to protáhnu lisem, tak snad mi zbyde 10l moštu. Pak podle receptu, dva litry vody, dva kila cukru - moc se s tím nepářu a věřím receptům.
Nedávám většinou ani kvasinky, pokud víno začne bulkat samo (zatím vždy začlo, krom jablek).
Na co jsem se ale chtěl zeptat, je ta kyselina citronová. Je důležité ji tam dát? Jakou má funkci, nebo jak ovlivní chuť vína?
PS: Dnes jsem po dvou měsících přetáčel bujaře bulkající pampeliškové víno, abych se zbavil kalu, pomerančů a ochutnal. Zatím chutná výborně...
]]>čím jsi doplnil ten zbytek? Nebo to necháváš poloprázdné?
]]>ještě asi koupím lihoměr a zkusím změřit obsah alkoholu.
]]>Jaký je rozdíl v cukroměru a v moštoměru?? Je to jen rozsahem stupnice??
]]>